promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Érdemes várni a tankolással, péntektől végre olcsóbb lesz az összes üzemanyag
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy pillanatra fellélegezhetnek a hazai autósok, a folyamatos üzemanyagáremelkedés után most végre csökkennek az árak.

Az üzemanyagok körüli aggasztó fejlemények az elmúlt hetekben meglepték a hazai elemzőket is, ehhez képest apró öröm, hogy miközben ma még emelkednek az átlagárak, addig pénteken ismét csökkenni fognak. A magyarországi üzemanyagárakat ugyebár két fő tényező befolyásolja: a Brent típusú olaj árfolyama és a forint/dollár árfolyam alakulása.

Az olaj jegyzési ára pedig mostanában folyamatosan emelkedik, és április első heteiben már közelített a 90 dolláros árszint felé. Egyetlen hét alatt 3 százalékos emelkedést mutatott, ami 87 dollárról 89,7 dollárig növekedett. Ez az emelkedés meglepte az elemzőket, akik sokkal inkább oldalazó mozgásra számítottak az olajpiacon.

Péntektől kezdődően a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árai csökkenni fognak. A benzin ára 3 forinttal csökken, míg a gázolajért 5 forinttal alacsonyabb árat kell majd fizetni a benzinkutaknak. Ez a változás április 12-től lép életbe, az átlagárak tehát az alábbiak szerint alakulnak:

95-ös benzin: 641 Ft/liter

Gázolaj: 653 Ft/liter

Most szerdán annak ellenére növekedtek a bruttó átlagárak  (a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal, míg a gázolajért bruttó 6 forinttal fizetünk többet), hogy a forint értéke csak erősödött a dollárral szemben (egész pontosan másfél százalékot erősödött a múlt hét folyamán), ez azonban nem bizonyult elégnek ahhoz, hogy ellensúlyozza a Brent üzemanyagok növekvő árát, így csak mérsékelni tudta azt. A forint továbbra is tartja ezt az erősebb szintet, így részben ennek is köszönhető, hogy most pénteken már csökkenhetnek az árak.

Az, hogy Magyarországon mostanában masszívan  600 forint felett van a gázolaj és a benzin ára egyaránt, nagy mértékben köszönhető annak is, hogy idén európai uniós szabály miatt januártól jövedékiadó-emelést hajtottak végre, ami mindkét üzemanyag árát egységesen 41,3 forinttal növelte.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás