promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Aprópénzért árult kokaint Budapest utcáin egy lecsúszott színész dédanyáink idejében

Aprópénzért árult kokaint Budapest utcáin egy lecsúszott színész dédanyáink idejében

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Néhány pengőért cserébe lehetett a mámoros „süteményt” beszerezni.

Azt hihetnénk, hogy a kokain csak az elmúlt évtizedekben lett felkapott a tehetősebb emberek között, akik alkohol helyett inkább az élvezetek porított és illegális formáját választják. Ám már jóval korábban, egy évszázaddal ezelőtt is sokan éltek a szerrel, amit Budapest utcáin is meg lehetett vásárolni.

Persze ez már akkor is törvénytelennek számított, ezért „sütemény” álnéven, pult alól lehetett hozzájutni, a fővárosban pedig külön „kokainbarlangok” létesültek, a korabeli sajtó pedig szenzációként tálalta azokat a híreket, miszerint a budapestiek kokainmámorban fetrengenek.

Leginkább Erzsébetvárosban, Terézvárosban, valamint Józsefvárosban lehetett beszerezni a portékát, ami már akkoriban sem volt túl olcsó, és száz évvel ezelőtt is ugyanúgy felütötték (szódabikarbónával és aszpirinnal), hogy minél kevesebb drogból minél több pénzt csináljanak.

És csináltak is, ráadásul akkoriban hozzájutni is egyszerűbben lehetett, ugyanis a súlyos betegeknek akár az orvos is felírhatta, így aztán megszaporodtak a recepthamisítások is. Az azonban már fogósabb kérdés volt, miként került ennyi kokain a patikusokhoz. A szálak egy „Béla” nevű fiatalemberhez vezettek, aki mint később kiderült, édesapja tudta nélkül töltött ki gyógyszertári megrendelőket, így több mint 1 kilónyi kokainhoz jutva, ám később rendőrkézre került, így véget ért a mesés biznisz.

A száz évvel ezelőtti nagy kokainsztori másik negatív hőse egy levitézlett színész, Gábor Ernő volt, aki korábban komikusként és önkéntes tűzoltóként is köztiszteletnek örvendett. A drog és a pénz utáni sóvárgás azonban mindent felülírt, és bár egy álruhás rendőr lebuktatta, ekkor még nem sikerült nyakon csípni drogterjesztés miatt. Gábor viszont nem tudott leállni, és egy szállodában rendezte be kokainbarlangját, a komolyabb felelősségrevonást viszont mindvégig megúszta.

Ő maga élete megmentőjének tartotta a drogot, ám később mégis úgy döntött, hogy lelép a bűnözés sötét útjáról és megpróbált visszatérni a színpadra. Ez hatalmas nehézségek és egy jóakaró árán sikerült is neki, ám ehhez el kellett költöznie Budapestről és teljesen új életet kellett kezdenie.

Gábor Ernő és Budapest múltbéli kokainhelyzetének kör- és kórképe Vártás Péter remek hangulatú videójából ismerhető meg még részletesebben: