promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Gestapo főhadiszállása volt Budapest ikonikus szállodája, örökre el akarták törölni a föld színéről az Astoria hotelt
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legendás Astoria szálló rengeteg titkot rejt magában, melyek közül sokra csak nemrégiben derült fény.

Budapesten nem egy olyan kultikus épület található, melyek igen fontos szerepet töltöttek be a történelem során. Az egyik ilyen pedig kétségkívül az Astoria szálló, amely a a főváros egyik legrégebbi, eredeti formáját őrző szállodája.

A szálloda 1914. március 14-én, a háború előestéjén nyitotta meg kapuit a New Yorkból hazatért Gellér Mihály igazgatása alatt. A hotel már megnyitásától kezdve az egyik legnépszerűbb szálló volt, így nem is csoda, hogy egymásnak adták a kilincset a fővárosba érkező jómódú vendégek.

A szálloda népszerűségének titka egyebek mellett az volt, hogy hihetetlenül modernnek számított 1914-ben, hiszen központi fűtéssel és porszívóval rendelkezett, valamint teljesen új szőnyegek, rézágyak és telefonkészülékek szolgálták a vendégek, köztük például neves írónk, Krúdy Gyula kényelmét.

Krúdy egyébként a hírek szerint azért szerette az Astoriát, mert csendesen takarítottak, azt azonban nehezen viselte, hogy ha például nászutasok érkeztek oda gőzhajóval, mert olyankor az egész folyosó ébren volt.

A szálloda történelmi jelentősége

Az  emlékezetes 1918-as őszirózsás forradalom idején a Nemzeti Főtanács irodái költöztek be az épületbe, a negyedik emeleti lakosztályt pedig maga Károlyi Mihály, az akkori miniszterelnök vette igénybe és az erkélyről szólt a tüntetőkhöz. Ezt követte a Tanácsköztársaság időszaka, ekkor pedig Kun Béláék is birtokba vették a szálló épületét.

Ezt követően néhány évtized nyugalom után 1944-ben ismét sötét felhők gyülekeztek az Astoria fölött, ugyanis csakhamar a Gestapo főhadiszállásává vált. Az egyik tulajdonos, Unger Ödön visszaemlékezése szerint a megszálló németek mindössze néhány órát hagytak a vendégeknek a távozásra, ám még ennek is örülni kellett. A megszálló nácik ezt követően rengeteg embert zsúfoltak össze a szuterénben, köztük olyan dúsgazdag és befolyásos gyárosokat, mint Weiss Manfréd vagy Chorin Ferenc. Az ostrom során pedig bombatalálat is érte az épületet, aminek következtében egyetlen ablaka sem maradt és a raktárait is kifosztották.

Azóta azonban szerencsére az ikonikus hotelt rendbe tették és a mai napig várja a vendégeket az Astoria szívében, amit a legtöbben vélhetően egyáltalán nem bánnak.

Ha még ennél is többet szeretnél tudni az ikonikus szálloda történetéről, nézd meg az alábbi videót is!

Forrás: Dívány

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás