promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szenzációs történet került elő Ferenc József magyar huszárjáról, olyat tett, amit ma is emlegetnek családtagjai

Szenzációs történet került elő Ferenc József magyar huszárjáról, olyat tett, amit ma is emlegetnek családtagjai

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

A régi történet családtagról családtagra száll, az üknagyapa a mai napig élénken él az emlékezetükben.

A huszárság a magyar történelem egyik ikonikus katonai egysége, eredete egészen a 15. századig nyúlik vissza, amikor a törökök elleni védekezés céljából alakultak meg. Kezdetben könnyűlovas csapatként működtek, gyorsaságuk és mozgékonyságuk tette őket hatékonnyá, különösen a portyázásokban és felderítésekben.

Szerepük az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregében is jelentős volt, és hamarosan Európa-szerte híressé váltak. A huszárok hírneve messzire elért, rendkívül sokrétű kiképzést kaptak, ám az első világháborúban már inkább a hátországban szántak nekik szerepet, többségük lovas feladatokat látott el. Jellegzetes viseletüket, fegyverzetüket és szokásaikat különböző hagyományőrző egyesületek őrzik. Hősiességük és bátorságuk a magyar szabadság szimbólumává vált, különösen az 1848–49-es forradalom és szabadságharc során, ez a Threads-en megjelent történet is ezekbe az időkbe nyúlik vissza:

„Üköregapám huszár volt Ferenc Jóskánál. Imádott inni, nem egyszer verekedni is. Egyik alkalommal részegen elaludt egy temető mellett a fűben, a lova messzebb ment tőle és legelt. Jöttek az úton romák és beakadt a szekerük, a lovuk, szegény pára nem tudta kihúzni a sárból.”

- Jaj ezek a halottak, felkelhetnének segíteni! Papám a fűből egyszer csak megszólalt:

- Hányan menjünk? A romák visítva futottak el. Papám felkelt és kihúzta a lovával a szekret a sárból.

„Több mint 20 évig szolgált Ferenc Józsefnél, mint huszár. Sajnos a rangjára nem emlékszem! Elég későn nősült, 35 is elmúlt. A fent említett eset a homokszentgyörgyi temetőnél történt. Nagyapám sokat mesélt róla, mert imádta őt! Például hogy dobta ki a cseh katonát az ablakon. A lova cipelte haza a kocsmából, mikor papa részeg volt, megesett, hogy egy-egy görbe este után az istállóban ébredt a lova lábánál. Na jó, hát huszár volt! Hatalmas figura volt!”