promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus építmény magasodik Fejér megyében, ami egyedülálló a világon - nem is gondolnád, de Magyarországon van a világ legnagyobb huszárszobra
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyszerű alkotás.

Valahogy úgy alakult a világ, hogy a gigantikus dolgokért rajongunk, az emberiség olyan építményeket hajszol, amelyek emléket állítanak valamiféle nagy tettnek, de igazából emléket is állítanak az örökkévalóságnak, mint például az egyiptomi piramisok. De egy-egy híres ember, ikonikus politikus is gigantikus szobrokat kap olykor, hogy örökké emlékezzenek rá, vagy éppen arra, amit szimbolizál.

Kevesen tudják, hogy a világon számtalan nagyon híres történelmi alaknak van több száz méter magas szobra. A világ legmagasabb szobra jelenleg Ázsiában van, pontosan pedig Nyugat-Indiában. Az alkotás az egyik leghíresebb indiai államférfit, Sardar Vallabhbhai Patelt ábrázolja, és 182 méter magas. Pont kétszer akkora, mint az amerikai Szabadság-szobor, amely eltörpül az indiai alkotás mellett, amely az Egység-szobor nevet kapta.

Magyarországon is találhatók ilyen gigászi alkotások, többek között Budapesten is, a mi Szabadság-szobrunk a talapzattal együtt 40 méter magas. Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása uralja a teret, ahogy Budapest fölé emelkedik. Ám az is nagyon érdekes, hogy Magyarországon található Európa legnagyobb madárszobra, a tatabányai turul, amely egy nagyon fontos magyar történelmi eseménynek is emléket állít.

Ha pedig szobor és Magyarország, akkor nagyon fontos, hogy megemlítsük Miskahuszár pákozdi szobrát, amely a nevezetes 1848-as csatának, és az egész magyar szabadságharcnak állít emléket. Rohonczi István alkotása 13,01 méter magas és 100 tonna betonból áll.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás