promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Holnap bevezetik az új forintot, nagyon furcsán néz ki, eddig ezt tudjuk róla

Holnap bevezetik az új forintot, nagyon furcsán néz ki, eddig ezt tudjuk róla

Borítókép:  MNB
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Ez a legkülönlegesebb forintérme, ilyen fizetőeszközt még biztosan nem láttak a boltokban.

Időről időre találkozhatunk nem megszokott forintérmékbe akár a hétköznapokban is, ezek leginkább emlékérmék, amikből nagyobb mennyiségben állítottak elő, valamilyen évfordulóhoz, nevezetességhez, nemzeti hőshöz kapcsolódóan. Habár ezeket is érdemes megőrizni, az igazi ritkaságokért bizony külön meg kell vásárolniuk a gyűjtőknek, és nyilván nem fogják magukkal vinni egy nagybevásárlásra – holott fizetni elvileg lehetne ezekkel is.

A Magyar Nemzeti Bank ezúttal egy „Főőrség” megnevezésű, hatszög alakú emlékérme kibocsátását tervezi augusztus 20. alkalmából. A színesfém érme a Budavári Palota Hunyadi udvarában álló épületet ábrázolja, ami egykoron a királyi testőrség szálláshelyeként funkcionált.

„Az őrszolgálat számára 1853-1854 között külön főőrségi épületet emeltek a budai Várban, az elit katonák szolgálati helyén, melyet 1901-ben elbontottak. A Főőrség új épülete Hauszmann Alajos tervei alapján 1903-ra épült fel, katonai sikereket ábrázoló reliefekkel és domborművekkel díszítették. A második világháborúban az épület megsérült, majd később lebontották. A ma látható épület 2020-ra épült újjá és a Budavári Palota Hunyadi udvarában található, az egykori királyi testőrségnek emléket állító kiállítással várja a látogatókat”

– írja az épület kapcsán az MNB.

Az MNB a Nemzeti Hauszmann Program eredményeit mutatja be legújabb sorozatának harmadik elemeként, melyek méhsejtszerkezetűek és egyedülálló módon a korábban kiadott darabokkal egybeilleszthetőek. A Nordic gold alapanyagú érmét Endrődy Zoltán iparművész tervezte, névértéke 3000 forint.

A 20 grammos érméből, melyet augusztus 21-től lehet megvásárolni online és a Budavári Palota Ajándékboltjában, mindössze 20.000 példány készül, a kibocsátást követően pedig egy éven keresztül névértéken vásárolható meg.