promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Közölte a Magyar Nemzeti Bank, ezek az új pénzek érkeznek idén
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az apropó az uniós elnökség.

A Magyar Nemzeti Bank 2024-ben új emlékérméket bocsát ki Magyarország soros uniós elnöksége alkalmából. Az érmék kibocsátása különleges jelentőséggel bír, mivel a 2024-es év első felében Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét. Kétféle érmét vezetnek be: egy 7.500 Ft névértékű ezüstérmét és egy 3.000 Ft névértékű színesfém érmét.

Az érmék tervezője Endrődy Zoltán iparművész, aki a magyar nemzeti jelképeket és európai szimbólumokat ötvözte a dizájnban, ezzel is kifejezve Magyarország elkötelezettségét az európai integráció iránt.

Az emlékérmék előoldalán a Tihanyi Apátság, a Parlament és a Millenniumi emlékmű sziluettje látható, amelyek Magyarország történelmi és kulturális örökségét jelképezik. A hátoldalon a magyar címer mellett az Európai Unió 12 csillaga jelenik meg, szimbolizálva Magyarország helyét az unióban.

Az ezüst érme tükörfényes, míg a színesfém érme selyemfényes kivitelben készül, mindkettő kiemelkedő minőségű és esztétikai értékű. Az érméket korlátozott példányszámban, mindössze 5000 darabban bocsátják ki, így ezek nemcsak esztétikai élményt, hanem gyűjtői értéket is képviselnek.

Az érmék kibocsátása fontos esemény, amely nemcsak a magyar uniós elnökséget ünnepli, hanem lehetőséget ad arra is, hogy Magyarország kulturális örökségét és nemzeti identitását széles körben bemutassák. Az emlékérmék különleges ajándékok lehetnek gyűjtők számára, és emlékeztetnek minket arra a jelentős szerepre, amelyet Magyarország betölt az Európai Unióban.

Az ezüst emlékérme a kibocsátást követő három hónapon keresztül, míg a színesfém változat egy évig kapható névértéken a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

A kibocsátás emellett hozzájárul a nemzeti öntudat erősítéséhez és a magyar kultúra népszerűsítéséhez mind belföldön, mind külföldön.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás