promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A Duna magyarországi szakaszán is megjelent a furcsa, csalánsejtes állat, Kínából érkezhetett ide

A Duna magyarországi szakaszán is megjelent a furcsa, csalánsejtes állat, Kínából érkezhetett ide

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Már máshol is megjelentek, egészen hihetetlen okok állhatnak az elterjedése mögött.

A hazai vizekben megjelenő tájidegen fajok bár a legtöbb esetben teljesen ártalmatlannak tűnnek, valójában az őshonos fajokra rendkívül káros a jelenlétük, hiszen módosíthatják az ökoszisztémát, és teljesen fel is boríthatják azt.

Az invazív fajok általában szerencsétlen véletlenek sorozataként kerülnek tavainkba és folyóinkba, szaporodásuk pedig annyira gyors, hogy mire felfedezik őket, már esély sincs a visszaszorításukra, és sok esetben teljesen ellehetetlenítik az addig uralkodó fajokat.

A szándékos betelepítés ritka, erre nagyon szigorú szabályok vannak, azonban elég az is, ha valaki néhány nem kívánt halat enged a vízbe, ezzel máris elindítva a káros folyamatokat. Nem véletlenül hívják fel a figyelmet arra, hogy semmiképp ne tegyünk ilyet. Vannak azonban olyan esetek is, amikor egészen banális okok miatt jelennek meg bizonyos tájidegen állatok.

A Duna osztrák szakaszában már jóval korábban felfedezték a édesvízi medúzát, vagyis a Craspedacusta sowerbii-t, mely Kínából terjed el, szakértők szerint pedig sportfelszerelések nem megfelelő tisztításával képes terjedni. Ausztriától jóval messzebb, a faddi üdülőtelepen is találkoztak vele - számolt be az Index.

Magyarországon eddig leginkább bányatavakban és holtágakban lehetett felfedezni, abból a szempontból pedig pozitívum a megjelenése, hogy a megfelelő vízminőséget jelzi, másfelől viszont káros, hiszen tájidegen faj. Leginkább a 25 fok feletti vizekben érzi jól magát, emberekre pedig nem veszélyes, hiszen bár vannak apró csalánsejtjei, ezekkel nem tud kárt okozni, nem úgy, mint egyes medúzafajok. Közülük talán a kockamedúza a leghírhedtebb, amely annyi mérget tud az emberi testbe juttatni, amivel akár két perc alatt halált okozhat, úgyhogy aki Ausztráliában, a sekélyebb tengerparti szakaszokon fürdőzik, jobb óvatosnak lenni!