promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Magyaroknak köszönhető a legújabb technológia, az egész világon változást hozhat

Magyaroknak köszönhető a legújabb technológia, az egész világon változást hozhat

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Az Apple is ilyen technológiát alkalmaz, hamarosan a magyarok biztosíthatják ezt mindenhol.

Az informatika folyamatos fejlődése azt hozza magával, hogy az öt vagy tíz évvel ezelőtt technológiák már matuzsálemnek számítanak. Ez különösen az adatvédelem terén problémás, ha ott elavult megoldásokat, módszereket alkalmaznak a cégek, akkor az adatainkat pofon egyszerűen ellophatják, és adhatják el a dark weben.

Ezért is kifejezetten fontos a titkosítás, a jelenleg technológiák egészen a közelmúltig azonban csak hagyományos számítógépekre készültek, így már rögtön értéktelenek lettek volna a kvantumszámítógépek megjelenítésével. A titkosítási rendszerek általában matematikai műveletek során alapulnak, így a kvantumgépeknek ez kevésbé lett volna kihívás.

Arra már rájöttek az informatikus, hogy a jövő iránya az úgynevezett „posztkvantum titkosítás” lesz, ami az eddigi legnagyobb biztonságot adja az adatainknak és még egy kvantumszámítógépnek is fejtörést fog okozni. Az Apple és a titkosított kommunikációt ajánló Signal is ilyet alkalmaz, egy magyar vállalat viszont minden eddiginél jobb változatot fejlesztett ki.

A budapesti Arenim-csoport ugyanis olyan megoldással állt elő, ami nemcsak írásos szöveg és fájlok küldésére alkalmas, hanem hang- és konferenciahívásra is, ezt pedig ők valósították meg először a világon vállalati környezetben. A nemzetközi sajtó is teljesen hanyatt esett a megoldástól, a Security Journal is külön cikket írt róla.

A cégcsoport két alapítója, Megyeri Attila és Kun Szabolcs már évekkel ezelőtt hittek abban, hogy a posztkvantum titkosítás egy hatalmas üzlet lesz, ezért is készítették el a KvantPhone névre keresztelt megoldást – ezzel kapcsolatban a G7 kiemeli, hogy maga az eljárás nem a cég fejlesztése, a konkrét megoldás viszont igen, ezt már szakmai tanácsadócégek ellenőrizték, hogy megfelel a posztkvantum titkosítás feltételeinek.

A KvantPhone abban hozott hatalmas újítást, hogy élő hanghívásokra is ki tudták terjeszteni a posztkvantum titkosítást, ami eddig nem volt jellemző. Ez a vállalati világ szempontjából hatalmas innováció, sokkal biztonságosabbá teszi a meetingeket, ahol bizony üzleti és jogi titkok is elhangozhatnak, és amelyet viszonylag könnyű lehet adott esetben lehallgatni.

Mint a G7 is kiemeli, egyre több vállalat ébred rá, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kommunikációra, mert a dokumentumok megvédése semmit nem ér, ha egy meetingen meg elhangzanak az adatok és azokat lehallgatják. Ez a megoldás éppen ezért kulcsfontosságú, jelentősebb vállalatfelvásárlásoknál például kincset érhet.

Az Arenim olyan piacon tevékenykedik, amely egy nagyon zárt közösség, ezért nagyvállalati partnereket kellett keresniük a technológia értékesítése érdekében, mert önerőből a kkv szektoron túl nem nagyon tudtak érni. Kun Szabolcs elmondta, hogy rájöttek, sokkal fontosabb a növekedés struktúrája, ezért arra helyezték a hangsúlyt, hogy megújuló vagy éves előfizetési bevételeket szerezzenek, így már előre tudják, mekkora árbevétellel számolhatnak.

A KvantPhone alkalmazásra jelenleg a privátbanki, pénzügyi tanácsadói piacról érkezik a legnagyobb kereslet, különösen Ausztriából, Németországból és Svájcból. A tervek szerint Kun ki is fog költözni Bécsbe, hogy tovább tudja építeni az üzleti kapcsolatokat és szorosabbra fűzze a viszonyt a kinti partnerekkel: egyszerűen Budapestről nem olyan egyszerű globális nagyvállalati kapcsolatokat építeni, ezért ez nagyon fontos.

Egy magyar cég tehát kifejlesztette az informatika jövőjét, már csak idők kérdése lehet, hogy világszerte elterjed a megoldás és sorban állnak a nagy cégek, hogy előfizessenek az Arenim titkosítására. Apple, Zoom, Teams – ez bárkinek jól jöhet.

Ha pedig a kvantumszámítógépek lényegéről szeretnél többet megtudni, kattints erre a videóra: