promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bravó: biciklis osztagokkal próbálták megállítani Hitlert az írek
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kalapács alá került a nácik titkos irata, az Ír-sziget elfoglalását taglaló Zöld hadművelet.

A németek 1940-ben dolgozták ki az Oroszlánfóka hadműveletet, amely a Brit-sziget elfoglalására irányult volna. Lényegében ennek részét képezte a Zöld hadművelet (Unternehmen Grün), vagyis az Ír-sziget inváziója.

Nemrég ennek a történelmi iratnak egy példányát bocsátották árverésre. A részletesen kidolgozott anyag térképeket, fotókat, illusztrációkat tartalmaz, németes alapossággal feltérképezve a legfontosabb ipari központokat, elektromos hálózatokat, vasutakat, hidakat és más tereptárgyakat.

A végül 1100 euróért új gazdára talált iratok sohasem kerültek éles használatra, hiszen a nácik képtelenek voltak térdre kényszeríteni Nagy-Britanniát, vagy akár csak átvenni az ellenőrzést a La Manche csatorna fölött.

Az aukción értékesített dokumentum ugyanakkor csonka volt, hiszen hiányzott az első 19 oldala. A rajta lévő dátum szerint 1941. október 15-én véglegesítették, vagyis a németek akkor tették rajta az utolsó simításokat, amikor már javában zajlott a Szovjetunió elleni támadásuk.

Írország egyébként semleges állam volt a második világháború idején, így például a német tengeralattjárókat is beengedte felségvizeire. A titkos iratok tehát arra is rávilágítanak, mekkorát tévedtek, amikor megbíztak a nácikban.

A Zöld hadművelet Fedor von Bock tábornagy, villámháború-specialista felelősségi körébe tartozott, de ő 1941-ben kegyvesztetté vált Hitlernél a sikertelen moszkvai csata miatt, így talán ez is szerepet játszott az ír kaland meghiúsulásában.

A nácik 50 ezer katonát gyűjtöttek össze a sziget inváziójához, és úgy kalkuláltak, hogy akár napi 100 kilométert is képesek lesznek előrenyomulni. A lábukat elsőként Írország délkeleti partvidékén kívánták megvetni, Dungarvan és Wexford városok környékén.

A szigetlakóknak nem lett volna sok esélyük ellenük, hiszen 1940-ben mindössze 7600 főből állt az ír hadsereg, kiegészítve további 11 ezer tartalékossal és önkéntessel. Rettentően gyengén voltak felszerelkezve, nagyjából egy tucat tankkal és páncélozott járművel rendelkeztek. Az ír osztagokat általában biciklikkel mozgatták.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás