promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ömleni fog a pénz a magyarokhoz, a vállalkozás zseniális piaci rést fedezett fel: mindenkivel szemben előnyt szerezhetnek
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezzel a piaci réssel komoly lehetőség nyílhat Magyarország előtt.

Egy vállalkozás sikerét sokszor az jelzi igazán, hogy mindenki előtt felfedeznek egy piaci rést, és ezt kihasználva hoznak valami egyedit a piacra. Más esetekben azzal lehet nagyot szakítani, ha egy fejlődő piacra lép be valaki időben és ott terjeszkedve épít fel egy hatalmas hálózatot – most egy magyar cég előtt egy ilyen lehetőség áll, ráadásul egy olyan piacot találtak meg, amely éveken belül berobbanhat.

Magyarország piacvezető takarmánygyártója, az UBM ugyanis hatalmas üzletet jelentett be: 50 millió eurós, azaz mintegy 20 milliárd forintos beruházást eszközöl a közép-ázsiai Kazahsztánban. A magyar és kazah viszonylatban is jelentős mértékű beruházás keretében az ország déli részén két éven belül egy 30 ezer tonna éves kapacitású premixüzemet, egy laboratóriumot és egy oktatási központot fognak felépíteni.

Ez azonban nem minden, ugyanis az agráróriás 2028-ig, a beruházás második szakaszában három darab, egyenként 100 ezer tonna éves kapacitással rendelkező takarmánygyárat is létesíteni a hatalmas gazdasági fejlődés küszöbén álló országban. Az UBM saját becslései szerint egy hatalmas piaci rést talált, amely elsősorban a kazah fejlődési szándéknak, az állattenyésztés fejlesztésére fektetett hangsúlynak köszönhető.

Az UBM becslése szerint ugyanis a kazah baromfiipar takarmányigénye 1.5-szereésre, a sertésipar takarmányigénye közel harmadával, a szarvasmarhaipar takarmányszükséglete pedig közel kétharmadával fog emelkedni a következő évben, vagyis a magyar cég szerint 50 százalékkal, évi 6.3 millió tonnára bővül a kazah takarmányipar. Horváth Péter, a cégcsoport vezérigazgatója részt akar venni a terjeszkedésben, saját know-how-juk elterjesztésével pedig az egész helyi mezőgazdaságot segítenék.

Hogy miért fontos ez? Egyrészt azért, mert egy dinamikusan fejlődő magyar cég mindig rendkívül jól jön a magyar gazdaságnak, valamint a gazdasági mutatóknak, az UBM fejlődése meg fog jelenni a GDP-adatainkban is. Nem mellesleg, ha egy ilyen fejlődő piacra sikerül betörni, az további későbbi lehetőségeket fog eredményezni esetleg más cégek számára, így Kazahsztánnal kölcsönösen húzhatjuk fel egymást. A kazah gazdasági fejlődést pedig ebben a videóban kiválóan elmagyarázzák:

Nem mellesleg mindig örülni kell annak, amikor Magyarországon sikeresen megtalálja a számítását egy mezőgazdasági vállalat, mert habár az ország adottságai ezt diktálnák, mégsem kellően erős jelenleg az agrárszektorunk. Ez a beruházás potenciálisan sokat javíthat ezen a helyzeten, más cégek is motivációt érezhetnek a szektorbeli terjeszkedésre, ez pedig több lépésben végső soron csak ahhoz vezet, hogy a magyarok zsebébe több pénz kerül. 

Forrás: Forbes

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás