promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olyan ingatlant akarsz vásárolni, ami a magyarok báróknak volt? Ezeknek a feltételeknek kell megfelelni, minden információ kiderült
Borítókép:  Illusztráció/Profimédia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha ilyen ingatlanra vágysz, akkor ezek a feltételek elengedhetetlenek.

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára az M1 aktuális csatornának kedden adott interjújában kifejtette, a törvény értelmében csak nagyon szigorú feltételek mellett kerülhetnek magánkézbe kastélyok. Az államtitkár világosan felvázolta a törvényi feltételeket, ezek mind kellenek egy kastély megszerzéséhez.

Lánszki kifejtette, hogy az új tulajdonosnak 10 éves felújítási tervet, valamint 30 éves üzemeltetési és felújítási tervet kell benyújtani, illetve ha ezek közül bármelyiknek nem tesz eleget, akkor büntetőkamat terheli, az épület pedig akár az államra is visszaszállhat. Hozzátette azt is, hogy a közgyűjteményeknek látogathatónak kell maradniuk, a kastélyparkokat pedig az év minden napján nyitva kell tartani.

Az államtitkár elmondása szerint kevés országban van ilyen szigorú feltételrendszer a kastélyok magánkézbe kerülésével kapcsolatban, amely szükséges lehet a fenntartás érdekében, ugyanis Lánszki szerint a fenntartás-üzemeltetés komoly terhet jelent az államnak, és hiába a 13 kastélyra fordított 50 milliárd forint, ezekben az épületekben is maradtak még fejlesztendő részek.

Magyarország jelentős számú kastéllyal rendelkezik, Lánszki szerint több száz felújítandó épületről lehet szó és azt mondta, a kormánynak célja az épületek eredeti állapotukban való megújítása, valamint az, hogy mindenki számára látogathatók legyenek. Az államtitkár azonban nem győzte hangsúlyozni, hogy egy kastély egyáltalán nem ajándék, sőt:

„A meghirdetett 48 kastély átadása nem ingyen ajándék, hanem nagyon jelentős teher. Olyan tulajdonosi szemléletű, tőkeerős, magyar tulajdonosi hátterű vállalatokat keresnek, amelyeknek megvan a képessége az épületek felújításához és üzemeltetéséhez. Ha nem jelentkeznek, akkor szeptembertől megkeressük a cégeket, és felhívjuk a figyelmüket, hogy mecenatúra nem csak a sportban vagy a kultúra más területein van”

Az olyan kiemelt jelentőségű, felbecsülhetetlen történelmi értékű kastélyok, mint a fertődi Eszterházy-kastély, a keszthelyi Festetics-kastély, a geszti Tisza-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély és a tiszadobi Andrássy-kastély, állami tulajdonban maradnak továbbra is – hangsúlyozta Lánszki, aki a Kossuth Rádióban továbbá kifejtette, hogy a magyarországi kastélyok több évtizede tartó romlását meg kell állítani, ehhez pedig a magántőke bevonása lehetőséget jelent.

Forrás: Profitline

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás