promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigászi felfedezés: piramist találtak Kazahsztánban, sokkolta a tudósokat, amit a belsejében fedeztek fel
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tudósok megdöbbentek, hogy találtak egy piramist, de nem a piramisoktól megszokott országban. Ennél már csak az volt meglepőbb, amit benne fedeztek fel.

Tudósok eddig nem várt helyen fedeztek fel új piramist a világban. Ezt a bronzkori piramist nem Egyiptomban, hanem a mai Kazahsztán területén találták. Ez azért is számít óriási felfedezésnek, mert ez az épület szerkezete nem hasonlít semmihez, amit korábban ezen a környéken találtak.  Az eurázsiai sztyepp, ahol a mai Kazahsztán is található, központi szerepet játszott a bronzkorban. Ez az időszámításunk előtti 3300 és ie 1200 közötti történelmi időszak, amikor bronz szerszámok készítése és azok felhasználása volt a jellemző.

A rejtélyes piramis megépítése Kr. e. 2. századra nyúlhat vissza.

Az egyiptomi piramishoz képest nagy pontossággal épült, viszont ez négyszög helyett hatszögletű. Nyolc darab tizenhárom méteres kősor van a lapok között, és a közepén több kör helyezkedik el.

A tudósok a piramis vizsgálata közben meglepő rajzokat fedeztek fel a falakon. Ugyanis a falakra festet képeken több háziállat is megjelent, de leginkább a lovas képek domináltak. Ebből arra következtettek a tudósok és más jelek is arra utaltak, hogy Kazahsztánban akkoriban kezdték el először háziasítani a lovakat.

A lovak háziasítása nagy áttörés volt az emberiség történetében.

Ugyanis a lovak lehetővé tették az emberek számára, hogy nagyobb távolságot tegyenek meg, megkönnyítették az ételek és termékek szállítását. Ebben az időben a „Selyemútnak” nevezték az Euróázsiát átszövő kereskedelmi útvonalat, amely a második századtól a 15. század körepéig működött.

Az piramis feltárását követően a tudósok kerámiákat, arany női fülbevalókat és egyéb ékszereket is találtak. Továbbá a rendkívül magas lókultusz bizonyítja, hogy a kőépület mellett a föld alatt lócsontokat találtak. Ez alátámasztja, hogy az ember rendkívül kötődött ehhez az állathoz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás