promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Küszöbön az újabb járvány Magyarországon? A hatóság is figyelmeztet, nagyon gyorsan terjed a fertőzés
Borítókép:  Illusztráció/Profimédia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) már felvette a kapcsolatot a gyártókkal a vakcinák érdekében.

A koronavírus-járvány egészségügyi, társadalmi és gazdasági pusztítása óta mindenképpen ijesztő hallani bármikor, hogy elkezd terjedni egy betegség. Ez pedig sajnos jelenleg is így van, ráadásul egy olyan betegség kezdett el terjedni, amely már évtizedek óta nem okozott igazi járványt a kötelező oltások miatt, most mégis felütötte a fejét.

Magyarországon is gyors ütemben kezdett el terjedni a szamárköhögés, több más európai országhoz hasonlóan – írja a Portfolio. Hazánkban az elmúlt időszakban járványszerű felfutásban van a szamárköhögés, ami azért tekinthető meglepőnek, mert a kötelező oltási programnak és annak eredményéül 98 százalékos átoltottságnak köszönhetően teljesen kiszorítottuk a betegséget.

A csecsemők és a gyermekek nagyobb biztonságban érezhetik magukat, mivel viszonylag korán, 2 hónaposan megkapják a kötelező oltást a betegségre, valamint 6 és 11 évesen emlékeztetőoltásokat kapnak. Itt inkább a már idősebb vagy krónikus betegekkel van a probléma, mivel a szervezetük gyengébb, nem megfelelő védelmet tud már biztosítani, ráadásul amennyiben elkapják a betegséget, sokkal jobban leteríti őket és fatális következményei is lehetnek.

Éppen ezért merült fel az ötlet, hogy a felnőttek is vegyék fel a szamárköhögés elleni védőoltást, hogy megerősödjön a védelmük – ezt természetesen különösen azoknak ajánlják, akik veszélyeztetett csoportba tartoznak. Rósa Ágnes házi gyerekorvos a gazdasági portálnak kiemelte, hogy 18 év felett egyébként sem árt 10 évente megismételni a torokgyík, szamárköhögés és a tetanusz elleni védőoltás beadását, mivel idővel csökken a védettség. A gyermekvállalás előtt állóknak pedig akár 5 évente érdemes megismételni az oltások felvételét, aki pedig várandós és 5 éven belül nem volt oltva, illetve a harmadik trimeszterben jár már, szintén ajánlott oltani.

Mészner Zsófia, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet módszertani igazgatója kiemelte, hogy a baktériumhordozást eddig nem sikerült megelőzni: a felnőttkorban előfordulhat, hogy valaki hordozó és ugyan saját maga csak annyit vesz észre, hogy tartósan köhög, viszont nem ismerik fel a fertőzés tényét, így ő terjesztővé válik. Hozzátette, gyakori az a megfigyelés, hogy a szamárköhögésben megbetegedő csecsemő családjában kimutatható egy köhögő szülő vagy nagyszülő.

A probléma viszont az, hogy jelenleg nincs a patikákban szamárköhögés elleni vakcina és az NNGYK oldaláról is kiderül, hogy hiány van. Ezt a gyógyszerközpont azzal magyarázta, hogy az elmúlt évek során jelentősen lecsökkent az igény a pertussis tartalmú védőoltások iránt, ezért nem képeztek a gyógyszertárak tartalékot és nem is fenyegetett járványos helyzet, ami indokolná a jelentősebb rendeléseket.

Az NNGYK kiemelte, hogy jelenleg nem kell tartani attól, hogy járvány fog kitörni Magyarországon, de mindenképpen érdemes figyelni és a hatóság is folyamatosan monitorozni fogja a helyzetet. Mint hangsúlyozták, tekintettel a kialakult helyzetre, már felvették a kapcsolatot a vakcinák gyártóival, hogy amennyiben szükséges lesz az ellátás, biztosítsanak készleteket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás