promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A választások közben az EU 40 millió adag vakcinát rendelt egy betegség ellen, amiben még nincs beteg, jöhet az új oltási kampány?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Északra érkezhet az első adag.​

Az Európai Unió 15 tagállamában hamarosan megkezdődhet a madárinfluenza elleni vakcinázás, miután az EU szerződést kötött 40 millió adag vakcina beszerzésére. Bár eddig még nem történt haláleset, a szakemberek biztosak abban, hogy a vírus halálos, ezért ajánlják az oltást.

Amíg mindenki az Európai Parlamenti választásokra koncentrál, a háttérben már elindultak a felkészülések egy esetleges újabb világjárványra, a madárinfluenza esetére. Az új program keretében nemcsak az embereket, hanem az állatokat is beoltanák.

A héten vezető hírként terjedt az álhír (forrás), miszerint Mexikóban már egy ember meghalt madárinfluenzában. Bár az esetet később cáfolták, a magyar média nem korrigálta korábbi állítását. Most azonban új fejlemény történt: az EU szerződést kötött a CSL Seqirus gyógyszergyártó céggel egy új madárinfluenza elleni vakcina beszerzéséről 40 millió adagban.

Mindez annak ellenére történt, hogy emberi fertőzésre utaló esetek eddig nem fordultak elő, és a vírus nem terjed az emberek között, így hatékonysági vizsgálatokat sem lehetett végezni.

Ez azonban nem zavarja az uniós bürokratákat. A Politico jelentése szerint a H5N1 influenza elleni vakcina "megvédi az embereket a madárinfluenza legújabb halálos törzsétől". A hírek szerint Finnország már a jövő héten megkapja az első szállítmányt.

Az EU Bizottság egyik tisztviselője a Politico lapnak elmondta, hogy az Egészségügyi Vészhelyzeti Felkészültségi és Reagálási Hatóság (HERA) 15 tagállam nevében köt szerződést a CSL Seqirus céggel.

HERA már 2023-ban megkereste a CSL Seqirus céget, hogy "igazítsa zoonózisos influenza elleni vakcináját az uralkodó madárinfluenza-törzshöz". A cég minimális értékesítési garanciát követelt, mivel a szerződésnek nyereségesnek kellett lennie számukra. Idén áprilisban az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta a vakcinát, amelyet kétadagos oltásként engedélyeztek, a második adagot legalább három hét különbséggel kell beadni.

Közben a finn egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy a madárinfluenza elleni vakcinát csak egy meghatározott csoport számára tartják fenn. Finnország az első helyen állhat az oltásban, amelyet a madárinfluenza-fertőzés magas kockázatának kitett embereknek ajánlanak fel. Jelenleg a madárinfluenza főként haszon- és vadon élő állatok körében terjed, így egyre nagyobb az aggodalom az embereket fenyegető veszély miatt.

Finnországban különösen a nyércfarmokon dolgozók vannak kitéve a madárinfluenza-vírus fertőzésének, ezért az ország elsőként kapja meg a vakcinákat. Ez a helyzet sokaknak ismerős lehet a 2020 novemberében történt nyércekhez köthető koronavírus-mutáció kapcsán, amely miatt 17 millió állatot irtottak ki Dániában, bár később kiderült, hogy nem lett volna szükség a nyércek leölésére.

forrás: Szakács Árpád

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás