promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Jégesőt hozó zivatarrendszer csap le ezekben a vármegyékben, másodfokú riasztás adtak ki zivatarok miatt

Jégesőt hozó zivatarrendszer csap le ezekben a vármegyékben, másodfokú riasztás adtak ki zivatarok miatt

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Jégeső és akár 90 km/h-s szél is tombolhat a mai nap folyamán ezekben a vármegyékben.

A szerda délelőtti órákban átmenetileg csökken a felhőzet és a csapadék esélye, viszont a nyugati, délnyugati tájakon több maradhat a felhő. A délutáni óráktól kezdődően egyre többfelé lesz valószínű záporok, zivatarok kialakulása, akár jégeső, felhőszakadás és viharos széllökések kíséretében, ráadásul a zivatarok estére rendszerbe szerveződhetnek – helyenként kifejezetten heves zivatarok alakulhatnak ki. A nap folyamán a déli, délkeleti szél a zivataros időszakokat leszámítva élénk lesz,

A délelőtti órákban meglehetősen nagy lesz a szórás, 20 és 30 fok között fog alakulni a hőmérséklet: az alacsonyabb hőmérsékletet a nyugati országrészben lehet tapasztalni, miközben az Alföldön lesz inkább 30 fok környékén a hőmérő. Már délelőtt az ország északi felében, a Sopron és Miskolc közötti vonalon már kialakulhatnak záporok, zivatarok, északon érdemes magunkkal vinni esernyőt, bárhova is indulunk el.

Délután némileg magasabbra szökik a hőmérő, országosan 25 és 33 fok között fog alakulni a hőmérséklet, szintén nyugaton alacsonyabb, az Alföld déli részén magasabb hőfokokkal. Ekkorra már az egész ország területén tapasztalhatók lesznek záporok, zivatarok, már nem csak az északi településeket fogja érinteni, hanem délen is több helyen megjelennek a viharfelhők.

Az OMSZ figyelmeztetést is adott ki erre vonatkozóan az egész ország területére: minden vármegyébe legalább elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar és felhőszakadás miatt. Zivatarok tekintetében Somogy, Baranya, Tolna, Fejér, Pest és Bács-Kiskun vármegye kapott 2-es fokú, narancs riasztást, míg ugyanez a névsor Veszprém vármegyével kiegészülve szintén 2-es fokú figyelmeztetést kapott felhőszakadásra vonatkozóan szerdára.

(Forrás: OMSZ)

(Forrás: OMSZ)

Mindennek oka, hogy szerdán hajnalban már egy dél felől északra helyeződő, kiterjedt zivatarrendszer alakult ki hazánkban, amely a Dunántúlon, a középső országrészben, a főváros térségében és kisebb eséllyel a déli országrészben hoz zivatarokat. A zivatarok környezetében ez reggelig az északkeleti országrészt leszámítva várhatóan felhőszakadáshoz (20-35 mm), jégesőhöz (1-2 cm átmérő) és viharos szélhez (60-75 km/h) vezethet.

Szerdán ezzel szemben a kora délutáni óráktól éjfélig egyre többfelé várhatók zivatarok, amelyek ismételten egy délről északra helyeződő rendszerbe szerveződhetnek, akár még súlyosabb feltételekkel, mint az éjszakai zivatarrendszer: körülbelül 50 mm csapadékot hozó felhőszakadással, 1-3 cm átmérőjű jéggel és 60-90 km/h közötti széllökésekkel csaphat le – ez pedig a középső országrészbe hozhatja a legkomolyabb viharokat.