promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Sorra hullottak a férfiak a szeged melletti településen, elszörnyedtek a hatóságok, amikor kiderült az igazság

Sorra hullottak a férfiak a szeged melletti településen, elszörnyedtek a hatóságok, amikor kiderült az igazság

Borítókép:  Magyar Nemzet
Színes
Kategória fejléc
Promotions

112 éve került csendőrkézre Gerzsány Mária bábaasszony, aki rengeteg férjet ölt meg saját "bájitalával".

Gerzsány Mária bábaként dolgozott: szüléseknél és betegeknél segített. A kisteleki csendőrség nyomozásából kiderült, hogy a nő lebukása előtti években összesen 95 szülést bonyolított le, ezek közül pedig 78 esetben a kisgyermek meghalt, ami még ha a kor magas csecsemőhalandóságát is vesszük figyelembe, akkor is gyanúsan kimagaslónak számított.

Gerzsány csak úgy falta a férfiakat, ugyanis összesen öt férje volt. Leleplezése előtt Török Antal cipészmesterrel élt együtt Kisteleken a Szegedi utcában. Korábbi férjei mind elhunytak, haláluk körülményeit tekintve közös volt bennük az, hogy mindannyian tragikusan hirtelen hunytak el, valamint mindannyian rendelkeztek életbiztosítással, aminek az asszony volt a kedvezményezettje.

Férjei halálai közül később nem tudták az összeset a nőre bizonyítani. Laczkó Ferenc gazda hirtelen halálát viszont igen: a pár nem törvényesített házasságban élt együtt 1905-ben, amikor nagy összegű életbiztosítást kötöttek a férfi életére. Bár korábban semmilyen egészségügyi problémája nem volt Laczkónak, az év végén hirtelen mégis ágynak esett, majd rövid időn belül elhunyt. Mint később kiderült, Gerzsány arzénnal mérgezte meg őt is.

 

Az ezt követő években a nő igazi magán praxist épített ki, ami az arzénos családirtásra specializálódott: egyrészt maga állította elő a mérget, másrészt pedig azt is elvállalta, hogy ő maga adja be azt a kiszemelt áldozatoknak - írja a Blikk.hu.

Nem csak elfogadta a megkereséseket, hanem kifejezetten ajánlgatta a falubelieknek a szolgáltatását, leginkább az asszonyoknak, hogy azokat megszabadítsa rossz házasságuktól.

Lebuktatását később nagyban nehezítette, hogy az esetek nagy részében maguknak a rokonoknak sem volt az érdekében az, hogy feltárják családtagjainak a halálának az okát, ezért hátráltatásképp Gerzsányt csupán bírságokkal tudták sújtani őt.

Egyre több csontváz hullott ki a szekrényből...

A hantolások után - egyebek mellett- megállapították azt is, hogy Gerzsány Mária korábbi férjei, Fülöp Mátyás és Laczkó Ferenc ugyanolyan tüneteket követően haltak meg, mint Lévai József. A csendőrőrmester kérte a két volt férj holttestének exhumálását, amire július végén Gerzsány Mária jelenlétében került sor a kisteleki temetőben.

A Délmagyarország július 30-i tudósítása szerint ezrével várták a kisteleki főutcán a Szegedről érkező orvos szakértőket és az ügyészség embereit, a temetőben tömegek voltak kíváncsiak a sírbontásra, és persze mind látni akarták a „boszorkányt”.

Az orvosok mintát vettek a kiásott holttestekből, azokat ólommal lezárt üvegben küldték Budapestre az országos vegyész szakértőnek.

Még az is felmerült, hogy ha kiderül, hogy mérgezés történt, akkor az egész kisteleki temetőt fel kell ásni.

Újabb és újabb esetek láttak napvilágot

Augusztus 9-én írta meg a Délmagyarország, hogy a kisteleki csendőrség névtelen feljelentést kapott, miszerint a három és fél évvel korábban, 32 éves korában elhunyt jómódú gazdálkodó, Sisák György halálában is benne volt Gerzsány Mária keze.

Sisák rossz viszonyban volt feleségével, aki férje halála előtt gyakran érintkezett a bábaasszonnyal. Tanúk szerint Gerzsány Mária még üzent is Sisáknénak a férje halála után, hogy adja meg a tartozását. Sisáknét a csendőrség letartóztatta. A vizsgálóbíró két újabb sír exhumálását rendelte el: Sisák Györgyé mellett özvegy Farkas Károlynéét, akivel kapcsolatban felmerült, hogy az örökösei Gerzsány Mária segítségével tették el láb alól.

Miután a méregkeverőt sikeresen tőrbe csalták, a bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, míg az özvegy Sisák Györgynét 15 évnyi fegyházra.

Újra és újra megtette...

Az életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt Gerzsány Máriát a Tanácsköztársaság idején szabadon engedték, ő pedig visszatért Kistelekre és folytatta tevékenységét. Ám ő maga jelentette a csendőrségen, hogy két asszony, Bárkányi Antalné és nővére, Farkas Ferencné méregért fordult hozzá.

A két asszony a hatóságok előtt azt állította, maguknak kérték a mérget, mert öngyilkosok akartak lenni, és mivel nem látták igazoltnak a gyilkossági szándékot, felmentették őket. Gerzsány Máriát viszont 1920 márciusában az ügyészség visszaküldte a börtönbe, hogy folytassa életfogytiglani büntetésének letöltését.