promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Magyarok millióit akarják átverni egy állami cég nevében, kártyaadatokra utaznak a csalók

Magyarok millióit akarják átverni egy állami cég nevében, kártyaadatokra utaznak a csalók

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Ne dőljünk be nekik, mindenkit figyelmeztettek, ha nem vigyázunk, odalehet az összes pénzünk!

Lassan nem telik el hét, hogy ne érkezne egy hasonló figyelmeztetés, egészen riasztó mértéket öltöttek mostanra a hasonló átverések. Ezúttal SMS-ben próbálják meg kicsikarni az adatokat, remélhetőleg a többség már messziről felismeri az árulkodó jeleket.

Mint arról a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. beszámolt, a szöveges üzenetben érkező linken arra kérik az áldozatokat, hogy adják meg adataikat, így a csalók akár a bankszámlához is hozzáférhetnek.

„Az elmúlt napokban több jelzés is érkezett társaságunkhoz arról, hogy SMS-ben kaptak értesítést útdíjtartozásról. A külföldi telefonszámról érkezett rövid szöveges üzenetekben egy link is szerepel, amely a gyanútlan felhasználót egy, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) hu-go.hu oldalához nagyon hasonló, hamis weboldalra vezeti”

– írják.

A csalók egy a cég weboldalához megegyező arculati elemekkel rendelkező oldalra irányítanak, ahol a bejelentkezési adatok megadásával máris az elkövetők kezében vannak a fontos adataink – így a bankkártyaadatok is.

„Fokozottan felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy társaságunk soha nem keresi ügyfeleit SMS-ben. Kérjük, ha ilyen gyanús szöveges üzenetet kap, semmiképpen ne kattintson az abban szereplő hivatkozásra, és ne adja meg adatait”

– figyelmeztet a NÚSZ.

Hasonló esetben érdemes figyelni a gyanús jelekre, van belőlük szép számmal. Az általában külföldi számról érkező üzenetben helytelen magyarságú, helyesírási hibákkal teletűzdelt mondatok olvashatók. A link címe egyáltalán nem egyezik meg annak tartalmával, külföldi oldalra vezet. A csalók üzenete sürgető, ezzel is azt próbálják elérni, hogy az áldozat ne gondolja át a következményeket, csak minél hamarabb cselekedjen. Ám az adatok megadásával már késő, így minden hasonló esetben nagyon alaposan mérlegeljünk. Fontos, a társaságok SMS-ben egészen biztosan nem kérnek banki hozzáférést!