promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Veszélyben a plazmadonorok, a könnyű pénz reményében sokan visszaélnek a kínálkozó lehetőségekkel
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szabályok kijátszásának súlyos ára lehet, a vérplazmáért kapott összeg viszont mindent felülír a szegényebb régiókban.

A vérplazma adás rendkívül népszerű keresetkiegészítés idehaza, és addig nem is okozhat bajt, amíg a donorok betartják a szabályokat, és csak akkor adnak ismét plazmát, amikor újra biztonságos. Ezt azonban sokan nem veszik figyelembe, ami akár komoly következményekkel is járhat.

A vérplazma fontos gyógyszerek alapanyaga, illetve különböző betegségek kezelése során is alkalmazzák, így mindig szükség van rá. A donorok egy egészségügyi vizsgálat után eshetnek át a levételen, amit évente 45 alkalommal lehet elvégezni, mivel megviseli a szervezetet.

A nehéz sorsú magyar településeken azonban nem ez a fő szempont, hanem a pénz, amit a plazmáért kapnak. Pontosabban az idejükért, mivel a törvény tiltja, hogy magáért a vérplazmáért fizessenek, az ugyanis szervkereskedelemnek számít.

Pedig a szakemberek folyamatosan felhívják a figyelmet, hogy aki túl gyakran ad plazmát, az fogékonyabb lehet a fertőzésekre, és vérrögképződésre is nagyobb az esély. Ám egy borsodi férfi beavatta az RTL stábját, hogy miért vállalják sokan mégis a veszélyt:

„Kellett nagyon a pénz. Én volt, amikor egy nap két helyre mentem, mind a két kezemből leadtam. Mert muszáj volt, mert a gyerekeknek is kezdődött az iskola, kevés volt a pénzem” –

árulta el a férfi, aki egyedül neveli öt gyermekét. Végül teljesen lesoványodott, és egyszer el is ájult, így hiába kapott egy-egy alkalom után 14 ezer forintot, rájött, hogy tovább ezt nem csinálhatja.

A legnagyobb gond, hogy a hazai, plazmalevétellel foglalkozó cégek nem látják egymás adatait, így aki akarta, könnyedén kijátszhatta a rendszert. A probléma leküzdésében egy úgynevezett donorregiszter segíthet, melynek bevezetésével országosan láthatják, hogy ki nem adhat plazmát, mint ahogy azt is, hogy ki akart donornak jelentkezni az említett három napon belül.

Forrás: RTL

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás