promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szédülés, hányinger, ájulás: többek kerültek kórházba, mert nem tartottak be étkezés közben egy nagyon fontos szabályt
Borítókép:  profimédia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy kis odafigyeléssel elkerülhető a maradandó károsodás.

A nagy melegben sok kellemetlenség történhet velünk. Egyesek migrénnel küzdenek, másokat légzési nehézség gyötör ilyenkor. Ám azt sokan elfelejtik, hogy hőség idején nem csak az elfogyasztott folyadékot izzadjuk ki. Életveszélyes állapotot okozó nátriumveszteséggel járhat az extrém verejtékezés, ezért a nyári időszakban érdemes fokozott figyelmet fordítani a sóbevitelre.

A Pécsi Klinikai Központ Nephrológiai, Diabetológiai Centrumának vezetője, Wittmann István, hangsúlyozta a pecsaktual.hu-nak, hogy az elmúlt időszakban több beteg érkezett életveszélyes állapotban a klinikára alacsony nátriumszint miatt. A megfelelő mennyiségű só fogyasztása kiemelten fontos, mivel más hatékony módja nincs annak, hogy a szervezetben létrejövő nátriumhiányt pótoljuk.

A nátriumveszteség tünetei

  • Általános rossz közérzet és gyengeség
  • Alacsony vérnyomás
  • Szédülés és ájulásérzés
  • Fejfájás
  • Szájszárazság és szomjúság
  • Izomgörcsök és izomgyengeség
  • Szapora szívverés

A megelőzés érdekében javasolt nyáron több sót használni az ételek ízesítésére, mint a megszokott, mivel ez segít kompenzálni az izzadás során elvesztett sót.

Wittmann István arra is felhívja a figyelmet, hogy a sófogyasztást mindig az aktuális hőmérsékletnek megfelelően kell szabályozni. Az őszi-tavaszi időszakban továbbra is érdemes nagyon mérsékelt sóbevitelt tartani, hogy elkerüljük az egészségre káros hatásokat. Azonban a nyári hőségben a megfelelő sómennyiség bevitele kiemelt jelentőséggel bír a megfelelő hidratáltság és az optimális egészség fenntartása érdekében.

Hirtelen sok vizet itatni valakivel, különösen akkor, ha az illető nagy fokú kiszáradásban vagy nátriumhiányban szenved, komoly egészségügyi kockázatokat hordozhat magában. Ez a jelenség a hirtelen folyadékbevitel miatti vízmérgezés, vagy más néven hiperhidráció. A kiszáradás kezelése és a folyadékpótlás fontos, de fontos, hogy a víz fogyasztása fokozatosan és mértékkel történjen. Ha valaki súlyos kiszáradást tapasztal, az orvos segítségét kell kérnie az adekvát folyadékkezelés érdekében. Általában a szénsavmentes víz, az elektrolitos italok használata ajánlott, melyek tartalmazzák a megfelelő arányú elektrolitokat és segítenek megelőzni a vízmérgezés veszélyét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás