promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A sok vízivás miatt halhatsz bele a kánikulába, és ez tényleg nem vicc
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Gyakorlatilag akkor is az életünkkel játszunk, ha túl sok vizet fogyasztunk a kánikulában.

Most azok örülhetnek a legjobban, akik kivették a szabadságukat, és valamelyik strandon lógatják a lábukat a munka helyett. A szakértők mindig felhívják a figyelmet, hogy igyunk elegendő folyadékot, és elképesztő, de ezt a határt túllépve akár bele is halhatunk.

Egy majdnem végzetes eset miatt most újból középpontba került ez a téma. A New York Post számolt be róla, hogy egy dél-karolinai fiút kórházba kellett szállítani, amiért egy óra alatt hat üveg vizet ivott meg hirtelen.

A 10 éves Ray Jordan pontosan ugyanazokat a tüneteket produkálta, amik ilyenkor előjöhetnek. A motoros funkciói leálltak, és gyakorlatilag már a végtagjait sem tudta mozgatni. Az orvosok rögtön kimondták, hogy ez bizony vízmérgezés.

A vízmérgezés akkor fordul elő, amikor valaki nagyon rövid idő alatt rengeteg folyadékot iszik meg. Ilyenkor a vesék nem tudják kiválasztani a felesleges vizet, és a vérben lévő nátriumszint csökken. Ha a nátriumszint 135 mmol/l alá esik, akkor hiponatrémia alakul ki. Ha a nátriumszint túl alacsony, akkor a folyadék beáramlik a sejtekbe, és megduzzasztja őket.

Súlyos esetekben a vízmérgezés görcsöket, agykárosodást, kómát vagy halált okozhat. Hála égnek a 10 éves Rayt az orvosok kezelni tudták: nyolc órát töltöttek azzal, hogy nátriumot és káliumot adjanak neki. Végül a kisfiú felébredt, és a lap szerint nincsen maradandó károsodása.

A vízmérgezés megelőzése érdekében fontos, hogy ne igyunk túl sok vizet egyszerre, és figyeljünk az elektrolitbevitelre is. Az hihetnénk vicc, de valóban életveszélyes lehet.

A vízfogyasztás mennyiségét több tényező befolyásolja, például az életkor, a testtömeg, az aktivitás szintje és a környezeti hőmérséklet. Általános szabályként azonban azt mondhatjuk, hogy egy egészséges felnőttnek naponta nagyjából 2-3 liter vizet kell innia. Ne feledjük, hogy a mostani kánikulában 1-2 literrel több folyadékot kell fogyasztanunk a kiszáradás megelőzése érdekében.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás