promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes szigorítás az egészségügyben, hihetetlen, hogy már ez az alapvető vizsgálat is megváltozik
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A napokban néhány pest megyei háziorvos kapott egy levelet, melyben a várható változtatásokról tájékoztatták őket.

A levél tartalma a vérvételekben beálló megszorításokra vonatkozott: mostantól egy vérvétel alkalmával 15 laborparamétert lehet vizsgálni, illetve felülírják a sürgős esetekben háziorvos kiadott vérvételi beutalók kiállításának módját is. Ezt sokkal szigorúbban bírálják el, egyedi eseteknként és a döntést a laborszolgáltató orvosigazgatója fogja meghozni, a rendelkezésére álló egészségügyi információk alapján.

A megszorításoknak természetesen anyagi oka van: a laborvizsgálat egy úgynevezett Teljesítmény Volumen Korlát eső vizsgálat. Ez azt jelenti, hogy éves szinten és havi levbontásban is megvan az a fix mennyiség, melyet el tud számolni. Ennek túllépése már jelentős többletköltséget vonna maga után.

Amennyiben a meghatározott kvótán belül végzik el a vizsgálatokat, akkor arra a NEÁK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) 1,98 Ft értékben támogatja ezt, mennyiségi túlteljesítés azonban már csak egy kis részét, 0,144 Forintot kap meg a szolgáltató. Idén eddig 804 százalékkal lépték túl a megadott keretet.

Ezenfelül a mindenkit érintő energiárnövekedés és az infláció ebben a szektorban is nehezített működési körülményeket hozott.

A fenti tendencie az egész országra jelentős és nem nehéz kitalálni, hogy rengeteg beteg lesz érintett benne, ráadásul súlyosan megnyírbálja a háziorvosok eddigi jogkörét is: az egyik megszólaltatott orvos különösen a sürgősségi laborbeutaló felülvizsgálatát nehezményezi, mivel véleménye szerint ez rengeteg plusz adminisztrációval fog járni (az indoklást ugye minden esetben a háziorvos írja meg ezentúl a laborkérő lapra).

Szintén problémát okoz egy 22-es csapdája szerű jelenség is: sok betegnek eddig azért volt szüksége a sürgősségi laborra, mivel egy olyan vizsgálatra kapott időpontot, amelyet enélkül nem végeznek el, ebben az esetben eddig kapott sürgősségi időpontot.

Ez érezhetően lassítja majd az eddig is gyakran nem összehangoltan működő vizsgálatok eredményességét.

Plusz problémának tartják azt is, hogy az eddigi összetett laborképek gyakran megelőző célzattal készültek, mivel lehetett rajta olyan vérképbeli eltérést találni, melynek időben történő felfedezése segítette a beteg gyógyítását, a 15-ös korlátozás bevezetésével azonban ilyenről már értelemszerűen nem lehet szó.

Forrás: 444.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás