promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vécén ülve harapta meg egy patkány, agresszív ragály tört ki egy idős férfin
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az orvosok szerint a beteg a patkány szájában található baktérium miatt került életveszélyes állapotba.

Azonnal a sürgősségire kellett sietnie egy 76 éves úriembernek Kanadában, miután egy patkány megharapta, miközben a vécén ült. A férfi megpróbálta kivenni a fajanszból a rágcsálót, az azonban belemélyesztette fogait az ujjába. Az orvosok egyből ellátták és egy tetanusz elleni védőoltást is adtak neki.

Kálváriái azonban ennyivel nem értek véget, két héttel később ugyanis kórházba kellett szállítani, mivel napok óta lázzal, fejfájással és hasi fájdalommal küzdött. Habár az ujján lévő sebek begyógyultak, nagyon alacsony volt a vérnyomása, a pulzusa ugyanakkor szaporává vált.

A vérvizsgálatok kimutatták, hogy a veséi károsodtak, szervezete szepszis jeleit mutatta, ezért az intenzív osztályra került, ahol kiderült, hogy leptoszpirózisban szenved. A Weil-kórként is emlegetett fertőzést évente egymillió emberen mutatják ki és csaknem hatvanezer életet követel. Az egyik leggyakoribb ragály, ami állatokról emberre terjed.

Észak-Amerikában ugyanakkor évente alig 100-150 esetet regisztrálnak. A fertőzötteknek körülbelül 10 százaléka kerül súlyos állapotba, ilyenkorra a betegség általában már több szervet, így a vesét és a májat is megtámadja, a halálozási ráta pedig ettől a ponttól kezdve rohamosan megnő. Felismerése ugyanakkor nem egyszerű, mivel gyakran összetévesztik más betegségekkel.

Az említett idős férfi végül szerencsésen átvészelte a fertőzést, az antibiotikumos kezelésnek hála javulni kezdett az állapota, és kiengedték a kórházból. A leptoszpirózis általában a fertőzött állatok vizeletével kerül be a sérült bőrön keresztül, a szennyezett víz ivása pedig szintén megbetegedéshez vezet. A kór emberről emberre ritkán terjed. Nem csupán rágcsálók, de nagyobb méretű emlősök, így disznó, vagy éppen kutya is terjesztheti.

Forrás: Live Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás