promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fertőző betegség jelent meg, egy 47 éves nő súlyos állapotban van
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Olyan fertőzés terjed Szlovákiában, ami miatt egy középkorú egészséges nő kórházba került.

Szlovákiában megerősítették, hogy megjelent a legionella-fertőzés. A betegség a szomszédos Lengyelországban már terjed és nagyon súlyos a helyzetet okoz, ugyanis már több tucatnyian estek áldozatul. A legionella a szennyezett víz cseppjeivel fertőz, emberről emberre közvetlenül nem terjedl. 

Egy nő súlyos állapotban van jelenleg a betegség miatt, a 47 éves hölgy egy külföldi nyaralás közben kapta el a fertőzést. Jelenleg súlyos állapotban fekszik a pozsonyi egyetemi kórházban.

Jakub Hložník főorvos elmondta, hogy nem tudják, miért olyan súlyos a lefolyás nála, mikor alapvetően egészséges. Szerinte előfordulhat, hogy valaki átesett rajta már, és nem is tud róla, mivel influenzaszerű tünetei voltak. Valakinél pedig ilyen súlyos stádiumig fejlődik - írja az ujszo.hu.

Mi az a legionella-fertőzés?

A légiós betegség kórokozói a Legionella baktériumok, a betegség legsúlyosabb formája pedig a kétoldali tüdőgyulladás. Tünetei közé tartózik a láz, hidegrázás, köhögés, a 2-3. naptól kezdődően a tüdőgyulladás tünetei dominálnak. A fertőzést meleg vizes környezetben megjelenő baktériumok okozzák, leginkább nyaralások után hazatérve szokott jelentkezni az embereknél. A kórokozó megél a szabad vizekben, terjedését a légkondicionáló berendezések is segítik - írja a Házipatika

Hazánk még mindig a szerencsésebb országok közé sorolható, mivel a vízkészlete viszonylag bőséges. Az persze helyileg változó Magyarországon, hogy az egyes vízműveknek milyen minőségű nyers vízből kell egyformán tiszta ivóvizet előállítaniuk. Az is egy kicsit félrecsúszott tévhit, hogy itthon rossz lenne a csapvíz minősége, mivel több kutatás és ellenőrzés is bebizonyította már ennek az ellenkezőjét. A víz tehát jó Magyarországon, de ha a hálózat, amin keresztülfolyik rossz, akkor a poharunkba is kifogásolható minőségű víz fog kerülni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás