promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Apokaliptikus látványt nyújt az elhagyatott borsodi erőmű, néhány bátor felfedező bemerészkedett
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

És ha már ott voltak, videót is készítettek róla, de nektek eszetekbe ne jusson utánozni őket!

Nem mindennapi videó került fel a Facebook egyik urbexes oldalára, ahol rég elfeledett Magyarországi helyszíneket láthatunk viszont. Ezúttal egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei erőmű hűtőtornyaihoz kalauzolnak minket, a látvány pedig meglehetősen félelmetesnek tűnik.

Habár azt – nagyon helyesen – nem kötik a néző orrára, hogy pontosan hol készült a felvétel, ám az ránézésre egyértelműnek tűnik, hogy már régóta nincs használatban az erőmű, illetve annak hűtőtornyai.

Minden bizonnyal egy kíváncsi tekintetek elől elzárt területen található az építmény, ám elnézve az állapotokat, karbantartásra itt már soha nem fog sor kerülni. Már a tornyokhoz vezető függőhíd is meglehetősen ramaty állapotban van. A helyzet belül sem tűnik jobbnak, rozsdás rácsok, korlátok és csövek fogadták a látogatókat a több tíz méter magas monstrumokban.

A világvége-hangulatot árasztó helyszínt nézve ugyanakkor jogosan tesszük fel a kérdést, mégis hogyan lehetne hasznosítani egy ilyen építészeti zsákutcát? Nos, az Inotai hőerőmű esetében mindezt tökéletesen megválaszolták.

Az ötvenes években épült várpalotai gyáregységet az ezredfordulót követően zárták be, majd másfél évtizedig lényegében ipari mementóként várta a végítéletet. 2017-ben aztán végre meglátták benne a fantáziát, az erőművet ugyanis a Szárnyas Fejvadász 2049 egyik forgatási helyszínévé választották.

Öt évvel később audiovizuális tárlatot nyitottak a komplexumhoz tartozó, erősen szocreál, időkapszula-szerű művelődési házában, ebből pedig 2023-ban egy egész fesztivál fejlődött. Az Inota Fesztivált az Európa Kulturális Fővárosa program keretei között rendezték meg, elképesztően látványos zenei és művészeti produktumot alkotva. Szavakkal nehéz átadni az alkotást, ám készült róla egy aftervideó, ami bizonyítja, miként lehet újból életet lehelni a múlt ipari emlékeibe.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás