promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Közel lehet a világvége? Bejelzett a Végítélet órája, most minden eddiginél nagyobb bajban van az emberiség
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Riasztó képet fest jövőnkről a Végítélet órája.

2024-ben is beállították a Végítélet óráját, ami szimbolikusan azt jelzi mennyi ideje lehet még hátra az emberiségnek. A tudósok most arra figyelmeztetnek, hogy emberéletek milliárdjai vannak veszélyben, mivel a szimbolikus óra az 1947-es létrehozása óta most áll a legközelebb áll az éjfélhez.

A szimbolikus eszközt tudósok és mérnökök alkották meg, akik 1947-ben segítettek a hírhedt Manhattan Projektben. Az Egyesült Államok első nukleáris bombáinak megépítése után ugyanis elkezdték nyomon követni, mennyire közeledik a világ a végítélethez.

A háborúk és az éghajlati válság miatt a világvége órája jelenleg 90 másodperc és éjfél között van. Az órát beállító Bulletin of the Atomic Scientists az ukrajnai nukleáris háború folyamatos fenyegetésére, a modern háború borzalmaira Izraelben és a gázai övezetben, valamint a klímaválság elleni fellépés hiányára hivatkozott az óra fenyegető jelzése kapcsán.

Kilencven másodperccel jár éjfél előtt, ez teljesen fenntarthatatlan

– mondta Rachel Bronson, a szervezet elnöke és vezérigazgatója.

A nemzetközi tudósokból álló testület már 2023-ban kijelentette, hogy az emberiség fennmaradása minden eddiginél nagyobb veszélyben van, nagyrészt Ukrajna katonai inváziója és Oroszország nukleáris fegyverek bevetésével való vékonyan burkolt fenyegetései miatt.

A Bulletin minden évben frissíti a szimbolikus végítélet órájának idejét, hogy bemutassa az általa egzisztenciálisnak tartott globális, ember által létrehozott fenyegetéseket, beleértve a nukleáris háborút és a biofenyegetéseket – például a Covid-19-et – a mesterséges intelligenciát és az éghajlati válságot. A feltűnő éjfél a világ végét jelenti.

Az óra mutatóit minden évben a Bulletin of the Atomic Scientists tudományos és biztonsági bizottsága állítja be a szponzori testületének támogatásával, amelyben 10 Nobel-díjas tudós is szerepel.

2024-es közleményében a Bulletin arról ír, hogy számos globális fenyegetés befolyásolta döntésüket, többek között: az orosz–ukrán háború, az éghajlati válság, a géntechnológiai technológiák fokozott elterjedése; valamint a generatív mesterséges intelligencia drámai előrehaladása, amely felerősítheti a dezinformációt és megrongálhatja a globális információs környezetet, megnehezítve a sürgetőbb egzisztenciális kihívások megoldását.

Az óra egyébként még 1991-ben volt a legtávolabb az ítéletnaptól, amikor a hidegháború hivatalosan véget ért, és az Egyesült Államok és Oroszország is aláírta a START egyezményt (magyarul:  stratégiai fegyverzetcsökkentő egyezmény) ami után a mutatók 17 perccel éjfél előtt meg is álltak. Most azonban úgy tűnik ismét veszélybe került a Földünk, már ha a szimbolikus óra állását vesszük figyelembe. 

A Végítélet órájának működéséről az alábbi videóból még többet megtudhatsz!

Forrás: The Guardian

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás