promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bejelzett a végítélet órája: soha nem voltunk még ilyen közel egy teljes emberiséget kiírtó katasztrófához
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Komoly veszélyekkel nézhetünk szemben 2024-ben is.

A végítélet órája már a következő év katasztrófájára figyelmeztet, ami nem is meglepő azután, hogy 2023-ban a világunk háborúkba, természeti katasztrófákba, politikai viszályokba és egyéb szörnyűségekbe keveredett.

A szimbolikus eszközt tudósok és mérnökök alkották meg, akik 1947-ben segítettek a hírhedt Manhattan Projektben. Az Egyesült Államok első nukleáris bombáinak megépítése után ugyanis elkezdték nyomon követni, mennyire közeledik a világ a végítélethez.

Az óra mutatói pedig most egyre közelebb ketyegnek az éjfélhez, ami egészen pontosan azt jelenti, hogy a Föld lakhatatlanná válik. A dolgok jelenlegi állása szerint a mutató 90 másodpercre van az éjfélhez

Az óra előrehaladásához már 2022-ben is olyan események járultak hozzá, mint például Oroszország Ukrajna elleni inváziója, de az elmúlt években egyre veszélyesebbé váló klímaváltozás globális fenyegetettségét is tükrözi a jelenlegi állás.

Rachel Bronson, az órát minden évben beállító, atomtudósokból álló amerikai tudományos szervezet (The Bulletin of the Atomic Scientists) vezérigazgatója a következőket mondta a mostani helyzet kapcsán:

Ha az óra elér az éjfélhez, az azt jelenti, hogy valamiféle nukleáris katasztrófa vagy végzetes éghajlatváltozás történt, amely kiirtotta az emberiséget. Soha nem akarunk eljutni oda, de nem is fogjuk tudni azonnal amikor megtesszük.

- figyelmeztetett a szakember a Mirrornak adott nyilatkozatában.

Az óra jelenleg 90 másodperc és éjfél között áll, ez pedig a legközelebbi érték 1947 óta. Ez azt jelenti, hogy jövőre, 2024-ben már nem sok kell ahhoz, hogy a bolygónk teljes katasztrófába billentse.

Így nem is csoda, hogy a Bulletin Tudományos és Biztonsági Tanácsa arra figyelmeztetett, hogy a világ példátlan veszélyek időszakába lépett, ami jelentős mértékben - de nem kizárólagosan - az orosz-ukrán háború miatt kialakult rendkívül veszélyes nukleáris helyzetnek köszönhető.

Az óra egyébként 1991-ben volt a legtávolabb az ítéletnaptól, amikor a hidegháború hivatalosan véget ért, és az Egyesült Államok és Oroszország is aláírta a START egyezményt (magyarul:  stratégiai fegyverzetcsökkentő egyezmény) ami után a mutatók 17 perccel éjfél előtt meg is álltak. Most azonban úgy tűnik ismét veszélybe került a Földünk, már ha a szombolikus óra állását vesszük figyelembe. 

A Végítélet órájának működéséről az alábbi videóból még többet megtudhatsz!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás