promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
 800 forintnál is drágább lehet egy liter benzin? Aggasztó hírek érkeztek az üzemanyagárakról
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem kizárt, hogy hamarosan 700 forintos átlagárakkal kell számolnunk az üzemanyagok esetén.

Nem igazán tűnik biztatónak a jövő már ami a hazai üzemanyagárakat illeti, a benzin ára a már pénteki 3 forintos drágulással is féléves csúcspontra került és ugyan a literenkénti 641 forint még távol áll az eddigi legmagasabb, 2022. októberi még árstopból kimaradókra mért 851 forintos piaci ártól, a szakértők szerint nem kizárt, hogy idén az árak átlaga megközelítheti majd a 700 forintos szintet is.

Ha az eddigi statisztikákat nézzük a literenkénti átlagtarifa az idén a benzin esetében 82, a gázolajnál pedig 60 forinttal emelkedett, ennek pedig igen prózai okai vannak.

Az utóbbi idők során a benzin esetében nőtt a nemzetközi árrés, vagyis a brent típusú nyersolaj és a belőle készült benzin hordójának tőzsdei árkülönbsége

– mondta a Népszavának a jelenségre magyarázatként Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője, hozzátéve, hogy az általa számolt hazai nagy- és kiskereskedelmi árrések is nőttek, melynek fő okául a csökkenő versenyt és a magas ágazati adókat jelölte meg, amiket a cégek a vevőkre hárítanak.

Ha más forrásokat nézünk akkor az mondható el, hogy jelenleg a Mol nagykereskedelmi értékesítésén literenként nettó 50 forintos benzin- és 72 forintos gázolajárrést becsülnek, ami a kutakon előbbi esetében további 49, utóbbinál 43 forint. Így a kettő összege, vagyis az üzemanyag-ágazat hazai, literenkénti árrése a benzin esetén 99, a gázolajnál pedig 115 forintra tehető.

A benzin árának nagyobb ütemű emelkedését az Erste elemzőjének meglátása szerint az egyesült államokbeli termékhiány okozza. Ugyanakkor a dízelárak is nőhetnek, mivel a kínai gazdaság magára találni látszik, az oroszországi finomítókra pedig ukrán bombák hullanak. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete – elsősorban Szaúd-Arábia – tartja magát az áremelési szándékú kitermeléscsökkentéshez. A közel-keleti válsággócok – így például az Iránhoz vagy a jemeni lázadókhoz közeli tengeri szállítási szűkületek – fenyegetettsége ugyanakkor nem nőtt.

Mire számíthatunk a jövőben?

Mindezek nyomán Pletser Tamás Magyarországon kissé tovább emelkedő üzemanyagárakra számít. Így az idei kútárak átlaga ismét megközelítheti akár a 700 forintos szintet is, ami semmiképpen sem jó hír az autósok számára, ilyen magasságokban ugyanis még soha nem voltak az üzemanyagárak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás