promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Teljesen kiürülhet Budapest? A lakosok könyörtelen ítéletet mondtak a fővárosról
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A budapestiek nagy százaléka elköltözne a fővárosból ha megtehetné.

Egészen meglepő dolgok derültek ki a Budapesten élők jövőbeli terveiről egy friss kutatásban. A megkérdezettek kétharmada ugyanis egyáltalán nem a fővárosban képzeli el a jövőjét.

Amire a legtöbben vágynak ugyanis az nem más, mint egy modern, téglából készült családi ház, távol a város zajától. A magyarok többsége így képzelné el álmai otthonát, már ha az árak nem számítanának. A Wienerberger friss, országos kutatásából azonban kiderült az is, hogy a valóságban a változó költségek és a kezdeti lépések bizonytalansága azonban sokakat elriaszthat már az építkezés gondolatától is. 

A felmérésből kiderült, hogy az elsöprő többség, a válaszadók 82 százaléka családi házat választana, míg csak 13 százalékuk preferálná a lakást. A lakóhely tekintetében pedig talán meglepő módon a megkérdezettek több mint fele kisvárosban, faluban vagy adott esetben településektől távol, a semmi közepén élne a legszívesebben, és csupán a válaszadók harmada nagyvárosban, megyeszékhelyen vagy éppen a fővárosban.

E mellett is külön érdekesség, hogy a jelenleg is budapesti lakosok közel kétharmada a fővároson kívül képzeli el álomotthonát.

Ami az álomotthon méreteit illeti a megkérdezettek több mint fele 70-150 négyzetméter közötti lakásban vagy házban képzeli el magát, furcsa lehet azonban, hogy a kor előrehaladtával egyre kevésbé vágyunk nagyterületű ingatlanokra. Míg a 15-19 évesek fele 150 négyzetméter fölötti ingatlanról álmodozik, addig ugyanebben a méretben az 50 év fölöttiek csupán 21 százalék-a élne. 

A stílus tekintetében a legtöbben inkább modern házban élnének a legszívesen (41 százalék), míg a második legkedveltebb a mediterrán dizájn. Az építőanyagok közül továbbra is a tégla a legkedveltebb, a válaszadók több mint fele építkezne ezzel az anyaggal. Az otthon kiegészítéseként pedig kertet, erkélyt vagy teraszt, illetve garázst választanának a legtöbben, a padlás pedig a legkevésbé népszerű. 

A kutatásból tehát igen sok minden kiderült a magyarok vágyairól, meglepő lehet azonban, hogy mennyien költöznének el Budapestről, ami nem is egy túl jó előjel a főváros jövőjét illetően. A legtöbben azonban a mai ingatlanárak mellett sajnos csak nehezen vásárolhatják meg álomotthonukat a város zaján kívül így a fővárosból való tömeges kivándorlásnak vélhetően még nem jött el az ideje.

Forrás: Piac és Profit

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás