promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató részletek derültek ki az öngyilkosságba menekülő gyönyörű fotósról, az áldozat édesanyja most megtörte a csendet
Borítókép:  RTL.hu
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Bertók Krisztina nevét tavaly egy egész ország ismerte meg, a Bánkitó Fesztivál fotósának haláláról most új részletek derültek ki.

Az öngyilkosság hallatára mindig megdermed az ember, ráadásul Magyarország sem rendelkezik túl jó statisztikai mutatókkal ezen a téren, még ha az utóbbi 20 évben felére is csökkent az életüknek önkezükkel véget vető, más kiutat nem találó emberek száma.

A KSI adatai szerint 2020-ban százezer férfi lakosból 28-an, a női lakosok közül pedig 8-an követtek el öngyilkosságot.

Az öngyilkosság gondolata nem kíméli a gazdag, híres, vagy netalán az egyszerűen szép embereket se, azonban mikor egy fiatalról van szó, talán még jobban megdöbbenünk, hogy ebben a kérdésben senki sem védtelen. 

A korábban modellként is dolgozó, de leginkább a Bánkitó Fesztivál fotósaként ismert Bertók Krisztina tragikus halálhírére egy egész ország kapta fel a fejét tavaly, a fiatal lány mindössze 25 évesen öngyilkosságot követett el.

Bertók Krisztina autodidakta módon tanulta a fotózást, egyéni látásmódjára sokan felkapták a fejüket, instagram oldalán is többnyire a saját fotóit osztotta meg a közönségével, de néha róla készült fotókat is feltöltött:

Krisztina halálának körülményeiről akkor még semmit sem lehetett tudni, rengetegen fejezték ki együttérzésüket az édesanyának, aki Facebookon közölte a felfoghatatlan hírt. Takács Krisztina most a 444-nak nyilatkozott lánya öngyilkosságának körülményeiről, a gyászoló nő azt gyanítja, hogy lánya párjának nagyon nagy szerepe lehetett a tragikus végkimenetelben, és hogy a rendőrség részéről súlyos mulasztás volt, hogy még csak ki sem hallgatták a férfit, aki utoljára látta a lányát, és akivel össze is vesztek előtte.

 „A barátaimnak sem merek arról mesélni, hogy milyen valójában ez a kapcsolat, mert szégyellem, nem tudok tőle szabadulni, nincs ilyen opció, folyton vissza akarok menni, már tudom, hogy kellene a segítség, lehet, nehezen, de más rá tudna venni, komolyan, hogy lehet olyannal, aki megaláz.”

A fenti feljegyzés Krisztina számítógépéről származik, és az édesanya is úgy nyilatkozott, hogy sejtelme sem volt róla, hogy a lánya ilyen szörnyű gondolatokkal küszködik. Azóta ő is jókora önvizsgálatot tartott, hogy mivel járulhatott hozzá ahhoz, hogy Krisztina ilyen rossz kötődési mintát alakítson ki, ami ehhez a bántalmazó kapcsolathoz vezetett. Bár lányát nem diagnosztizálták depresszióval, ez könnyen elképzelhető, hiszen ez a súlyos lelki betegség az öngyilkosság előszobája.

A bántalmazásra több nyom is utal az édesanya szerint, a férfi több alkalommal is ingerülten viselkedett, és a lánya is megváltozott mellette, korábban ki tudott állni másokért és önmagáért is, de Krisztina párja "annyira leépítette, hogy nem ismertek rá". Krisztina testvére is arra kérlelte a húgát, hogy szakítson, mivel ő is tapasztalta a bántalmazásra utaló egyértelmű jeleket.

A 444 ugyanakkor megkereste Bertók Krisztina párját is, aki tagadta, hogy valaha is bántotta volna a fiatal lányt. A férfi elismerte, hogy a kapcsolatukban voltak konfliktusok, de a bántalmazást szerinte nem ő, hanem más férfiak és családtagok követték el, illetve hogy az őt vádoló édesanya érzelmileg bántalmazta a lányát.

Saját felelősségét is elismerte ugyanakkor, mert nem tudott az az ember lenni, aki megmenthette volna Krisztinát.

Hogy pontosan mit is takar a bántalmazó kapcsolat, vagy az érzelmi bántalmazás, illetve a különböző súlyos személyiségzavarok, azt nagyon jól körbejárja az RTL egyik riportja, amit egy erről szóló szakkönyv (Jackson MacKenzie: Kézikönyv mérgező emberekhez) kapcsán készítettek Dr. Bánki György pszichiáterrel:

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

Forrás: Index

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás