promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megmagyarázhatatlan híd áll a Városliget kellős közepén, amelyről senki sem tudja hova vezet, ez a park rejtett kincse
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha eddig nem tudtad, hogy milyen célt szolgált ez a híd a Városligetben, akkor most választ kapsz minden kérdésedre.

Több érdekességet is rejt a budapesti Városliget. Az emberek igencsak szeretik, ugyanis rengeteg mindenre ad lehetőséget, kirándulni biztosan nagyon jó választás, de a gyerekes családok is jól tudják magukat érezni. De kevesen tudják, hogy egy furcsa hidat is találhatnak itt az emberek, aminek valójában semmilyen szerepe nincs. 

Ha sokszor sétálgattunk már a Városligetben, akkor észrevehettünk egy bordó-fehérre festett hidat, amely valójában nem vezet sehova. Ez pedig egyáltalán nem szobortalapzat vagy tribün, teljesen más haszna volt korábban, amely nem máshoz, mint a Millenniumi Földalattihoz kapcsolódik. 

A Millenniumi Földalatti Vasút 1896-os megnyitásától egészen az 1973-as meghosszabbításig, a Szépművészeti Múzeumtól a Széchenyi fürdőnél lévő végállomásáig egy, a Városigeti-tavat megkerülő nagy hurkot leírva a felszínen, illetve egy kisebb bevágásban futott - számolt be erről a pestbuda.hu. A kis hídra pedig azért volt szükség, mert ez volt az, amely az Állatkert állomásnál a pálya feletti kapcsolatot biztosította. A síneken keresztül ugyanis tilos volt átjárni, aki pedig a belváros felé utazott, annak itt kellett átmennie. 

A különös, mára már értelmét vesztett híd ebben a videóban látható:

A híd felülnézetből T alakú, a városligeti oldalon a lépcsők oldalra vezetnek le a hídról. Ma már el sem tudjuk képzelni, hogy milyen volt, amikor egy jármű húzott át a híd alatt. A szerkezet természetesen már nem úgy néz ki, mint amilyen régen volt, eljárt felette az idő és az 1980-as évekre minden mozdíthatót elvittel róla. Eltűntek a beton korlátelemek, amelyeket 1981-ben újragyártottak, de a szerkezet az 1990-es évektől kezdve romlásnak indult. Egészen 2006-ig kellett arra várni, hogy felújítsák, ezután lett csak bordó-fehér színű. Azelőtt sokáig ugyanis sárga színben pompázott.

Ezenkívül egy kerek emléktábla is található a hídon, amely Wünsch Róbert emlékét őrzi. Ő volt ugyanis, aki a megálmodta a hidat, ezzel együtt pedig a Földalatti Vasút vasbeton szerkezetét is ő építette. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás