promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vadállat bujkál a Börzsönyben, videó rögzítette a fenevad egyre csak közeledő mozgását
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Te tudtad, hogy van ilyen állat a magyar erdőkben?

Elképesztő videó érkezett az ország északi részéről. Egy nem mindennapi állatot videóztak le, de az ezennel nem egy medve volt. Előző évben ugyanis többször történt olyan, hogy medvét láttak, többször figyelmeztették a túrázókat arra, hogy egy-egy erdős részen vagy tisztáson bizony tanyázik egy medve. Tavaly ősszel pedig még egy medvelábnyomot is lefotóztak, méghozzá Nógrádban.

[[cikk1]]

Most nem erről van szó, ezennel a Börzsönyben tűnt fel egy vadmacska.

Erről pedig a Duna-Ipoly Nemzeti Park közölt egy videó, amelyben jól látható az állat. Első ránézésre talán olyan lehet, mintha egy hatalmasra nőtt macska kóborolt volna el, aki egy kissé meghízott.  A ragadozó macska az Északi- és a Dunántúli-hegység egyes területein, a Duna és a Dráva, valamint a Tisza és a Körös árterében. 4-7 kilogramm is lehet egy ilyen nagy fenevad súlya. 

Nem vagyok duci, csak téli bundát viselek! A korábban már lencsevégre kapott börzsönyi vadmacska továbbra is szívesen mutogatja magát a kameracsapdának

- olvasható a nemzeti park bejegyzésében. 

A bejegyzésben részletezik, hogy a vadmacska számára kiemelten fontos, hogy megőrizzük a természetes, nagy kiterjedésű összefüggő erdőket. Fontos számukra, hogy az erdők változatos szerkezettel rendelkezzenek, ami nemcsak gazdag táplálkozó helyeket, de kiváló búvóhelyeket is nyújt számukra. Hozzá kell tenni, hogy a vadállat fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Ha látjuk is valahol, érdemes inkább békén hagyni. 

[[cikk2]]

Ám nem ez az egyetlen furcsa állat, amellyel találkozhatunk a magyar erdőkben. Ilyen például az aranysakál, népi nevén a toportyánféreg vagy nádi farkas. Az állat 45-50 centiméter marmagasságú, akkora mint egy közepes termetű kutya. Ha pedig a hegyekbe megyünk, akkor muflonokkal is összefuthatunk. Ma a középhegységek többségén megtalálhatók az állatok, de leginkább a Mátrában, a Zempléni-hegységben, a Börzsönyben lehet őket fellelni. 

Forrás:Femina

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás