promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Durva fordulat következett be a Tiszánál, egy éjszaka alatt minden megváltozott a magyar folyónál

Durva fordulat következett be a Tiszánál, egy éjszaka alatt minden megváltozott a magyar folyónál

Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Az éjszaka leple alatt hirtelen nagy mennyiségű víztömeg indult el a Tisza irányába.

A hétvégén napsütésre és enyhe időre számíthatunk. Ám, ha visszatekintünk kicsit, akkor érzékelhettük, hogy a hét közepén hirtelen enyhülés következett be az időjárásban, csapadék és hó is érkezett az országba. Péntek estére ugyanis megszűnt a csapadék. Már nem fog esni az eső és hó sem várható most egy jó pár napig. Szombatra már felhőtlen volt az ég és vasárnap is szinte tökéletes időnk lehet, ha kirándulni szeretnénk.

Lehet, hogy sokan örültek, hogy kicsit esik a hó, de a csapadék miatt akadt gond a Tiszánál. Durva változás következett be, az eső hatására a Tisza felső vízgyűjtőjéről, elsősorban Kárpátaljáról nagy mennyiségű víztömeg indult el a folyó irányába. A Tisza vízszintje az első hazai mérőpontnál, Tiszabecsnél 36 óra alatt több, mint 5 métert emelkedett. Szombatra virradó éjszaka már tetőzött is a másodfokú árvízvédelmi készültség szintjénél, Tokajnál is elérhette ezt a szintet a folyó .A Tisza középső szakaszán pénteken még apadás volt tapasztalható, a vízszint emelkedése pedig szombaton napközben kezdődött el. Az árhullám tetőzésére Szolnoknál a jövő hét közepén lehet számítani az elsőfokú árvízvédelmi szint közelében.

A Tisza a Duna leghosszabb mellékfolyója, Közép-Európa legfontosabb folyóinak egyike, ha nem jártál még a folyónál, akkor íme egy videó. Elképesztően csodás helyek vannak a Tisza környékén.

A tetőzések egyáltalán nem voltak váratlanok az utóbbi időben. A tavalyi év végén durván kiöntött a Duna, a budapestiek napokon keresztül lehettek annak szemtanúi, ahogy majdnem már a magyar Országházat is eléri a víz. Sorra érkeztek az elképesztő fotók és videót, amelyet ellepték az összes közösségi média platformot. Arról is készítettek többek között fotókat, hogy Esztergomnál is kiöntött a folyó és még egy épületet is körülvett. 

Íme néhány videó: 

Forrás: 24.hu, hydroinfo.hu.