promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Biztossá vált, Ferenc pápa utódja Erdő Péter lesz? A Vatikán-szakértők listájának élén a magyar bíboros áll
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Közzétették a listát: Erdő Péter a legesélyesebb arra, hogy Ferenc pápa utódja legyen.

Egy magyar pápa rendkívül nagy jelentőséggel bírna; márpedig nagy esély van arra, hogy Erdő Péter bíboros legyen Ferenc pápa utódja. Az első magyar egyházfő esélye nem először merül fel a katolikus körökben: korábban a Catholic Herald nevű portál írta meg, hogy Erdő Péter lehet a befutó Ferenc utódjaként. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is megjelenő lap akkor úgy fogalmazott, hogy a most 71 éves bíboroson kívül több más jelölt is van, de

„egy magyar pápa napjainkban sokat tehetne az új kulturális vasfüggöny ellen, amely egyre inkább elválasztja egymástól a keresztény értékektől elforduló Nyugat-Európát és az újra markánsan kereszténnyé váló Kelet-Európát”.

A Catholic Herald szerint ha Erdő Péter lenne Ferenc után, akkor hasonló lenne a pápasága, mint Szent János Pál idejében. A helyzet azóta sem változott, továbbra is a magyar bíborost tartják a legesélyesebbnek arra, hogy Ferenc pápa utódja legyen.

December 30-án, az Italy Start nevű oldalon jelent meg a Vatikán-szakértők listája a legesélyesebb utódjelöltek nevével. Íme a 8 jelölt:

  • Péter Erdö (Europe, age: 70)
  • Mario Grech (Europe, 66)
  • Pietro Parolin (Europe, 68)
  • Robert Sarah (Africa, 77)
  • Christoph Schönborn (Europe, 78)
  • Antonio Tagle (Asia, 65)
  • Peter Turkson (Africa, 74)
  • Matteo Zuppi (Europe, 76)

 

Köztudott, hogy a pápaválasztó konklávé 80 év alatti bíborosokból áll, ők felelnek majd a 87 éves Ferenc pápa utódjának kiválasztásáért. A bíborosi testület tagjai kétharmados többséggel határozhatnak az új egyházfő személyéről. Bár elméletileg minden megkeresztelt katolikus férfi megválasztható, az utóbbi két évszázadban a pápák általában a bíborosok közül kerültek ki.

A szavazás a vatikáni Sixtus-kápolna zárt ajtói mögött zajlik, titkos szavazással. A procedúra általában 1-2 napig tart, de előfordult már, hogy közel egy hétig tartott az utód kiválasztása. A szavazás során az egyik kulcsfontosságú tényező a bíborosok életkora. Általában idős, 75 év feletti pápát választanak, ha az egyház átmeneti időszakra készül.

Jelenlegi várakozások szerint a katolikus egyház élére olyan vezetőt keresnek, aki hosszabb távon képes reformokat végrehajtani. Ennek megfelelően a 70 év körüli vagy annál fiatalabb bíborosok esélyei javulhatnak.

Emellett a földrajzi tényezők is meghatározók voltak az utóbbi időkben. Korábban sokáig csak olasz bíborosokból kerültek ki a pápák, azonban ezt a sorozatot a lengyel Karol Woytilla törte meg, akit a német Ratzinger, majd az argentin Jorge Bergoglio követett. Tekintve, hogy az olasz bíborosok számaránya jelentősen csökkent az utóbbi évtizedekben, az Italy Fist elemzése inkább az Olaszországon kívüli, de európai bíborosokat említi esélyesnek.

Vatikán-szakértők szerint bár Erdő Péter után Mario Grech áll a lista második helyén, ha mégsem a magyar bíborost választják pápának, akkor a vatikáni államtitkár, a 68 éves Pietro Parolin bíboros lehet az új egyházfő, mert jelenleg ő a legtöbbet emlegetett jelölt. Mellette még Christoph Schönborn bécsi bíboros is szóba kerülhet; őt a korábbi konklávékon is esélyesnek emlegették, de nem kapott jelentős támogatást.

(forrás: Italy Start, ATV)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás