promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Forronganak a budapestiek a MÁV miatt, nem akarnak többet fizetni ugyanazért a szolgáltatásért
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Komoly változás jön a MÁV és a Volán járatain 2024-ben.

Szörnyű hír érkezett a budapesti tömegközlekedéssel kapcsolatban. Most ugyanis kiderült, hogy megszűnik, pontosabban nem hosszabbítják meg a 2023. december 31-én lejáró szerződéssel létrejött, úgynevezett hibrid modellt a HÉV-vonalak és -járatok, illetve az agglomerációs buszjáratok üzemeltetését illetően.

Ez pedig egészen pontosan azt jelenti, hogy a jövőben csak a MÁV vagy a Volán által értékesített jegyekkel vagy bérletekkel lehet használni a vonatokat, héveket és a buszokat Budapesten és az agglomerációban.

Egy még 2016. október 28-án létrejött megegyezés szerint a MÁV és a Volán járatokat a fővároson belül, valamint annak közvetlen vonzáskörzetében lehet használni a BKK jegyeivel és bérleteivel. A mostani hír azonban így azt jelenti, hogy például Kőbánya-Kispestről a jövő évtől nem lehet a BBK jegyekkel és bérletekkel a Nyugati pályaudvarig utazni.

Az Index információi alapján az Építési és Közlekedési Minisztérium álláspontja szerint Budapest Főváros Önkormányzata mintegy 2 milliárd forinttal tartozik az állami közszolgáltatónak, és mivel az ÉKM ajánlatát az önkormányzat nem fogadta el, így a 2022. év pénzügyi zárása nem történt meg.

A gyakorlatban ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a szerződés bár 2023. december 31-én lejár, a hatálytalanná csak 2024. március 1-jétől válik. A MÁV és a Volán helyközi járatain a fővároson belül is meg kell fizetni, a BKK jegyek és bérletek ellenére. 

A MÁV-START Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt. (sárga buszok) járatain, a fővároson belüli szakaszokon 2024. március elseje után a BKK jegyeit és a Budapest-bérletet (korábbi BKV-bérlet) nem fogadjuk el. Az ÉKM-megrendelésű szolgáltatások igénybevétele a tarifarendszert érintő módosítások életbe lépését (tervezetten: 2024. március 1.) követően a helyközi díjtermékekkel, köztük a vármegye- és országbérletekkel, illetve azok 24 órás érvényességű új változatával lehetséges

– nyilatkozta a lapnak egy kormányzati forrás.

A bejelentés természetesen rengeteg embert érint, akik a különböző Facebook-csoportokban nem is rejtették véka alá felháborodásukat a közelgő változások kapcsán.

Vajon felmérték-e, hogy hány fővárosba naponta ingázó ember van, és nekik mennyi többletköltséget okoznak ezzel?

- írta például egy dühös kommentelő, míg mások a következő véleményeket fűzték a kialakult helyzethez:

"Majd megyünk a vonat mellett."

"A következő lépés mi lesz? A Duna elterelése?"

"XXI. század."

A magyarok nagy része tehát láthatóan nem túl boldog a döntés miatt, ami nem is véletlen, végülis ki szeretne többet fizetni annál mint amennyit évekig fizetett?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás