promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Marsra olyan dolgot terveznek, amiről mi a MÁV-nál csak álmodozhatunk
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Lehet gyorsabb lesz az internet a Marson, mint a MÁV vonatain.

Az emberiség mindig új célokat tűz ki magának, és ugyebár a NASA listáján most erősen rajta van a Mars meghódítása. Sokan szeretnének eljutni a vörös bolygóra, és megismerni annak titkait.

A NASA ugyebár régóta foglalkozik Mars-kutatással, és több sikeres küldetést is végrehajtott. Jelenleg három működő műhold kering a Mars körül, amelyek adatokat gyűjtenek és továbbítanak a Földre. Ott van a Perseverance rover is, ami 2021 februárjában landolt a Jezero-kráterben, és mintákat gyűjt a bolygó felszínéről.

A NASA célja, hogy ezeket a mintákat egyszer visszahozza a Földre, hogy jobban megvizsgálhassák őket. Ehhez egy Mars Sample Return nevű programot indítottak el, amelynek keretében egy másik rover és egy rakéta indulna el 2026-ban a Marsra, hogy összegyűjtse és felküldje az űrbe a Perseverance által gyűjtött mintákat. Ezeket aztán egy másik űreszköz fogadná el, és szállítaná vissza a Földre valószínűleg 2031-re.

Persze nem csak mintákat akar hozni a NASA a Marsonról, hanem embereket is vinni oda. A NASA Artemis programja keretében először az emberi jelenlétet akarja megoldani a Holdon, majd onnan kiindulva elindítani az első csapatot a Marsra. A tervek szerint ez 2030-as években valósulhatna meg.

Közben a HVG arról számolt be, hogy német mérnökök már arra készülnek, hogy elvigyék az internetet a vörös bolygóra. Egy 81 műholdból álló hálózat kiépítését javasolják a Mars körüli pályán, amivel megfelelő sebességű és stabilitású adatkapcsolat lenne a távoli bolygón.

A vicc az egészben, hogy lehet a Marson jobb lenne az internet, mint nálunk mondjuk a MÁV vonatokon. A NASA jelenleg a nagy rádióteleszkópokból álló Deep Space Network (DSN) nevű hálózaton keresztül kommunikál a marsi műholdjaival és a bolygón lévő eszközeivel, de ezzel órákat vesz igénybe az adatok áttöltése.

A NASA közben gyűjtheti a pénzt, mert a marsi net kiépítése nem lesz éppen olcsó.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás