promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döntött az EU: Magyarországon is azonnal meghosszabbítják
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Európai Unió meghozta a döntést.

Az Európai Unió energiaügyekért felelős minisztereinek tanácsa politikai megállapodásra jutott az energiaárak visszaszorítása és az ellátásbiztonság biztosítása érdekében. A tanács kedden megegyezett a vészhelyzeti rendeletek alkalmazási időszakának egy éves meghosszabbításáról.

Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa a tanácsülést követő sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az Európai Unió tavaly hozta létre a szükséghelyzeti intézkedéseket Oroszország Ukrajna elleni háborúját követően. Ezek a lépések a tagállamok közötti szolidaritást erősítik, segítik a megújuló energia elterjedését és védik a fogyasztókat a túlzottan magas energiaáraktól.

A három szükséghelyzeti intézkedés meghosszabbítására azért van szükség, hogy a szoros kapcsolatban álló instabil helyzetet, amelyet az Európai Unióban Oroszország ukrajnai háborúja okoz, kezelni lehessen. A gázbeszerzések jobb összehangolását célzó rendelet a magas energiaárak csökkentését és a gázellátás biztonságának növelését tűzte ki célul.

A kötelező kereslet-összevonásról szóló cikket törölték, és ha a rendelet végleges jóváhagyást kap, 2024. december 31-ig marad érvényben.

A megújuló energia elterjedésének felgyorsítását célzó keret az energiaválság kezelését, az EU orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függésének csökkentését és az EU éghajlatpolitikai célkitűzéseinek előmozdítását szolgálja. A rendelet módosított rendelkezéseinek alkalmazási időszaka 2025. június 30-ig marad érvényben.

A túlzottan magas gázárakkal szembeni védelmet szolgáló rendelet segít elkerülni, hogy az Európai Unióban irreálisan magas gázárak alakuljanak ki. Ez a rendelet 2025. január 31-ig marad érvényben. Az új rendeleteket a tagállamoknak írásbeli eljárás keretében kell elfogadniuk, és közzétételüket követően azonnal hatályba lépnek.

(forrás: Reuters)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás