promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döntött az EU, betiltják a gázkazánokat, Magyarországon is kötelező lesz megszüntetni ezeket a típusokat
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az EU döntött arról, meddig kell megszüntetni ezeket a gázkazánokat.

Az Európai Unió Tanácsa és Parlamentje megállapodásra jutott egy javaslatról, amely a közeljövőben módosítani fogja az épületek energetikai teljesítményére vonatkozó irányelvet. Az új javaslat keretében fokozatosan ki akarják vezetni a fosszilis tüzelőanyagokat az épületek fűtéséből, tehát azokat a gázkazánokat, amik fosszilis tüzelésűek. Ezen gázkazánok megszüntetésére az Európai Unió 2040-ig adna határidőt a tagállamoknak.

A megállapodás legfőbb célja a fenntarthatóbb és energiatakarékosabb épületek elősegítése, ezáltal hozzájárulva az EU klímaváltozással kapcsolatos céljainak eléréséhez.

Az energiahatékonysági irányelv módosításának kulcspontjai között szerepel az energiateljesítmény növelése a meglévő épületek esetében, valamint a zéró emissziójú épületek elterjedésének elősegítése az új építések esetében. A javaslat részletesen foglalkozik az épületek energiafelhasználásának optimalizálásával, az intelligens technológiák bevezetésével és az energiahatékony épületek terjedésének támogatásával.

Az új irányelv célja, hogy felgyorsítsa az épületek korszerűsítését és az energiahatékonyság növelését, hogy az EU tagállamai hatékonyabban csökkentsék szén-dioxid-kibocsátásukat. Ez nemcsak a környezetvédelem elősegítését szolgálja, hanem hozzájárul az energiafüggetlenség eléréséhez és a lakossági energiaszámlák csökkentéséhez is.

Az új irányelv továbbá hangsúlyozza a megújuló energiaforrások használatának fontosságát az épületek energiaellátásában. A tagállamokat ösztönzi arra, hogy fektessenek be napenergia-, szélenergia-, és egyéb zöld energiaforrásokba, így diverzifikálva az energiaellátásukat és csökkentve a függőségüket a hagyományos energiahordozóktól.

A megállapodás azt is hangsúlyozza, hogy az épületek energiahatékonysága kulcsfontosságú tényező az EU klímacéljainak elérésében. Az épületek által okozott kibocsátás jelentős részét a fűtés, hűtés és világítás terheli, ezért ezeknek a területeknek a fejlesztése és optimalizálása kiemelten fontos a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

Az irányelv részletesen foglalkozik az épületek energiahatékonysági besorolásával és tanúsításával, valamint az épületek tulajdonosainak és használóinak tájékoztatásával kapcsolatos kérdésekkel is. A cél a fogyasztók számára átláthatóbbá tenni az energiafelhasználással kapcsolatos információkat, így lehetővé téve számukra, hogy tudatosabb döntéseket hozzanak az energiahatékonyság terén.

A Tanács és a Parlament közötti megállapodás mérföldkőnek tekinthető az EU energetikai politikájában. Az épületek energiahatékonyságának növelése nemcsak a környezetvédelem szempontjából létfontosságú, hanem hozzájárul az EU gazdaságának fenntartható fejlődéséhez és versenyképességéhez is. Az új irányelv tervezett bevezetése a következő években várható, és remélhetőleg elérhetővé teszi az EU számára, hogy még hatékonyabban küzdjön a klímaváltozás ellen.

(forrás: consilium.europa.eu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás