promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetesen magas árak jöhetnek a gázszámlánknál, az MVM szörnyű hírt közölt
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mint kiderült, csak 2025-re tudják megújítani az MVM gázszámlázási gyakorlatát.

Mint ismert, tavaly nyáron egy új rendszer lépett életbe az MVM számlázásában: a rezsicsökkentett, kedvezményes tarifa mellé bevezették a lakossági piaci árat; az ügyfélév innentől pedig eltért a kedvezmény igénybevételének időszakától. Az új rendszer viszont kissé bonyolultnak bizonyult, nem minden esetben sikerült összehangolni az MVM számlázási folyamatait.

A gázszámlák körüli problémák a mai napig sokakat érintenek, amely kapcsán most az energiaügyi miniszter is megszólalt.

Ismerik a gázszámlák körüli problémákat, ám 2025 előtt nem valószínű, hogy meg tudják oldani azokat, mert a teljes informatikai rendszer átalakításával jár

– idézte Lantos Csaba energiaügyi miniszter szavait az Infostart.

A számlákkal egyébként több probléma is van. Az egyik legsúlyosabb, hogy az idei ősz annyira meleg volt, hogy az az MVM szempontjából nyárnak számított. Ezért például szeptemberben a megszokott 37 köbméteres rezsicsökkentett gázmennyiség helyett csak 17-18 köbmétert számoltak el nagyjából 102 forinttal. Így azok, akik amúgy nemcsak fűtenek, hanem főznek vagy meleg vizet is előállítanak gázzal, a megszokotthoz képest 10-15 ezer forinttal magasabb számlát kaphattak. Ehhez hasonló volt az egész október és november eleje is. Ekkor, miközben többen már befűtöttek, szinten jóval kevesebb kedvezményes gáz járt a korábbihoz képest.

Mindez pedig leginkább azoknál okoz értetlenséget, akik amúgy beleférnek az éves rezsicsökkentett keretbe (jellemzően 1800 köbméter), de most mégis versenypiaci árat is fizettek. A rendszer egyébként később korrigálja ezt, azaz "visszaszámláznak", de a fogyasztók akár hónapokon keresztül is megelőlegeznek az MVM-nek egy jelentősebb összeget.

Ez azonban gyakorlatilag azt jelenti, hogy a fogyasztók akár hónapokon keresztül is megelőlegeznek az MVM-nek egy jelentősebb összeget.

Lantos Csaba lényegében ezt az anomáliát ismerte el nemrégiben a bizottsági meghallgatásán is, amikor azt mondta: nem helyes gyakorlat az “ha az állampolgár gyorshitelt ad az MVM-nek és már dolgoznaj az MVM számlázásának átalakításán”. Most azonban kiderült, hogy erre egyelőre erre várni kell, nem is keveset, 2025 ugyanis még elég messzinek tűnik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás