promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az MVM sürgős változást jelentett be, rengeteg ügyfélt érint a módosítás
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az MVM komoly változásokat eszközöl a számlázásnál.

Tavaly nyáron egy új rendszer lépett életbe az MVM számlázásában: a rezsicsökkentett, kedvezményes tarifa mellé bevezették a lakossági piaci árat; az ügyfélév innentől pedig eltért a kedvezmény igénybevételének időszakától. Az új rendszer viszont kissé bonyolultnak bizonyult, nem minden esetben sikerült összehangolni az MVM számlázási folyamatait.

A problémát a gázszámláknál érzékelhették az ügyfelek, közülük is leginkább azok, akik a diktálás mellett döntöttek. Ebben az esetben ugyanis úgy történik az elszámolás, hogy a szolgáltató nem havonta, egyenletesen osztja el a kedvezményes mennyiséget, hanem alkalmazkodik a felhasználás tipikus megoszlásához - vagyis nyáron alacsonyabb, télen pedig magasabb a gázfelhasználás.

Ez pedig nyilván azt jelenti, hogy a melegebb hónapokban kevesebb, a hideg időszakban pedig nagyobb kedvezményes mennyiség áll az ügyfelek rendelkezésére.

Igen ám, de a fogyasztási szokások megváltoztak, továbbá az egyes hónapok átlaghőmérsékletének alakulása is beleszól a fűtési szezon kitolódásába. Így aztán könnyen lehet, hogy az aktuális, valós fogyasztás nem követi a jelleggörbe szerinti mennyiséget.

Gondoljunk csak bele, hogy az ősz hivatalosan már a hideg hónapok közé tartozik, de most is novemberig olyan enyhe időjárásunk volt, hogy be sem kellett kapcsolni a fűtést. Így aztán a gázszámlák nagyobb arányban tartalmazhattak versenypiaci árakat a kedvezményes helyett. Ez egy olyan probléma, amit az MVM is elismert.

De a diktálásos ügyfelek nagy örömére már dolgoznak a hiba kijavításán: Lantos Csaba energiaügyi miniszter kijelentette, hogy az a cél, hogy az összes számlázási tevékenység egy informatikai rendszerben bonyolódjon ezentúl. Ez a fejlesztés most kiemelt prioritást élvez az MVM-nél; ezáltal igazságosabbá akarják tenni a számlázást. Ennek kapcsán a miniszter jelezte azt a lehetséges felvetést, miszerint először a lehetséges éves kedvezményes mennyiséget számlázzák ki a fogyasztóknak, és ha ez elfogyott, utána számítják csak fel a piaci árat.

(forrás: Világgazdaság)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás