promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Idén elszállhatnak a rezsiárak, de nem azért, amiért elsőre gondolnánk
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szomszédban dúl az orosz-ukrán háború, de mégsem ezért fogunk fagyoskodni az idén. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) még júliusban erősítette meg hivatalosan, hogy visszatért az öt-hét évente jelentkező, akát egy-két évig is elhúzódó El Nino, (ami magyarul annyit tesz, Kisfiú). El Nino egy természetes időjárási jelenség, de rendkívül felerősíti a globális felmelegedés szélsőséges hatásait. Például a téli hideget.

 

 

 

Rendkívüli időjárást tartogathat az idei tél - jósolják a szakemberek.

A Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) friss jelentése szerint 95%-os esély van rá, hogy az El Niño-szezon 2024 februárjáig folytatódik, tehát az El Niño igazi hatásait idén még nem, de a tél második felében annál inkább megtapasztaljuk. Pontosan maguk a tudósok sem fejtették meg, hogy minek köszönhető, de a jelenség rendszerint kilenc-tizenkét hónapon át fejti ki hatásait, utána pedig évekig is befolyásolhatja időjárásunkat.

Az El Nino alatt a tél kezdete enyhébb, csapadékosabb, miközben az évszak végére szárazabb és hidegebb lesz egész Észak-Európa nagy részén, Dél-Európában pedig alapvetően csapadékosabb időjárást okoz.

- mondta Adam Scaife professzor, a brit Met Office hosszú távú előrejelzésekért felelős vezetője. A professzor szerint sok esetben az El Nino nem elég erős ahhoz, hogy érdemben meghatározza az időjárás kimenetelét, de még így is képes arra, hogy megváltoztassa a megszokott időjárási trendeket, miközben a hatások általában csak néhány hónapos késéssel jelentkeznek. Kínában például sokkal később fejti ki a hatását, ahol egy erőteljesebb El Nino után heves nyári monszun esőzésekkel és áradásokkal lehet számolni. Scaife professzor szerint El Nino miatt az idei év végén még a 2016-os melegrekord is megdőlhet. A meteorológusok is attól tartanak, hogy a globális felmelegedés és az El Nino hatásainak köszönhetően

 A HŐMÉRSÉKLET JÖVŐRE ÁTLÉPHETI A 1,5 CELSIUS-FOKOS FELMELEGEDÉSI KÜSZÖBÉRTÉKET.

Scaife professzor szerint egyelőre kérdéses az klímaváltozás El Ninóra gyakorolt pontos hatása, de a kutatások szerint az éghajlatváltozás mélyebbé és intenzívebbé teheti a meleg és hideg időjárás közötti ingadozásokat, így fordulhat elő, hogy miközben az átlaghőmérséklet emelkedik, a tél rendkívüli hideget tartogat. Éppen azért már előre aggódhatunk, mit mutatnak majd a rezsiszámlák, hiszen ha tényleg bekövetkezik a szakemberek előrejelzése, akkor az idei tél vége rendkívül hideg lehet.

Forrás: Euronews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás