promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Drasztikusan megnőtt a villámok száma a klímaváltozás miatt - Ebből még komoly gondok lehetnek
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Meglepő eredményei vannak a klímaválságnak. Az utóbbi tíz évben megnökevedett a veszélyes viharok gyakorisága.

Jelenleg a század végére 3 °C-os felmelegedéssel számolnak a tudósok, hacsak a világ kormányainak nem sikerül ezt megakadályozniuk, ami komoly hatással van az időjárásra.

Az éghajlatválság eddigi egyik leglátványosabb eleméről számoltak be a kutatók, akik a sarkvidéki villámcsapásokat figyelték meg.

Eredményeik szerint a 2010 és 2020 közötti nyári hónapokban regisztrált villámcsapások száma az évtized elején mintegy 18 000-ről 150 000-re nőtt.

Ez megegyezik a Kaliforniai Egyetem által végzett 2014 novemberében megjelent kutatással, ami arra a következtetésre jutott, hogy a hőmérséklet egy Celsius-fokos emelkedése 12 százalékkal növeli a villámcsapások gyakoriságát. Mivel a melegebb légkör nagyobb mennyiségű nedvességet nyel el, így nő a keményebb, erősebb zivatarok és a villámok száma.

Ez probléma nem utolsósorban azért, mert a villámok az erdőtüzek elsődleges kiváltó okai, amik az aszályok miatt súlyosbodhatnak. Ami az embereket illeti, a közvetlen villámcsapás esélye továbbra is nagyon alacsony, de több vihar természetesen azt is jelenti, hogy a valószínűség megnő az esélye.

Jelenleg évente becslések szerint 300 000 villám csap le a földig Nagy-Britanniában, 30-60 embert találnak el, de ezek közül „csak” körülbelül három halálos kimenetelű.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás