promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Soha többet nem kapsz rezsiszámlát, ha rá hallgatsz, a korszakos zseni ötletét mégsem fogadta meg senki
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egészen máshogy néznének ki a mindennapok, ha hallgatunk a tudósra.

Nikola Tesla, a zseniális feltaláló, mérnök és futurista olyan örökséget hagyott hátra, amely ma is formálja világunkat. A 19. század végén és a 20. század elején végzett úttörő munkássága nagy hatással volt a technológiára, az energiára és a kommunikációra. Ha Tesla találmányai az ő idejében teljes mértékben megvalósultak volna, a mai világ talán egészen más lenne. Az alábbi cikkünkben összeszedtük a zseniális tudós legjelentősebb kutatásait.

Vezeték nélküli energiaátvitel:
Tesla elképzelése a vezeték nélküli energiaátvitelről forradalmi volt. Megtervezte a Wardenclyffe-tornyot azzal a szándékkal, hogy nagy távolságokon keresztül vezeték nélkül továbbítsa az elektromosságot. Ha ezt az elképzelést tökéletesítették és elfogadták volna, akkor megszűnt volna az elektromos kábelek szükségessége, ami egy olyan világot eredményezett volna, ahol nem lennének légvezetékek és az ezzel járó veszélyek.

Szabad és hozzáférhető energia:
Tesla hitt abban, hogy a világ számára ingyenes és hozzáférhető energiát kell biztosítani. A "Tesla-tekercs" és a Wardenclyffe-torony feltalálása a természeti erőforrások, például a Föld elektromágneses mezejének hasznosítását célozta az áramtermeléshez. Egy ilyen energiarendszer csökkenthette volna a világ fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét és mérsékelhette volna a környezeti károkat, és gyakorlatilag megszüntette volna a rezsiszámlákat - mindenki számára korlátlanul hozzáférhető, ingyen energiát vizionáltak Tesla kutatásai. 

Vezeték nélküli kommunikáció:
Tesla hozzájárulása a vezeték nélküli kommunikációs technológiákhoz előkészítette az utat a modern rádió, a televízió, sőt az internet számára is. A rádióhullámokkal és a vezeték nélküli információátvitellel kapcsolatos munkája megalapozta az információs korszakot. Ha továbbfejlesztette volna ezeket a technológiákat, talán már jóval azelőtt láthattuk volna a globális vezeték nélküli kommunikációs rendszerek gyors elterjedését, hogy azok széles körben elterjedtek volna.

Földrengésmegelőzés:
Teslának voltak ötletei a földrengések megelőzésére és megfékezésére. Bár ezek az elképzelések nem valósultak meg teljes mértékben, a rezonanciával és a Föld természetes frekvenciáival kapcsolatos munkáit hasznosítani lehetett volna a földrengések pusztító hatásának előrejelzésére és potenciális enyhítésére.

Ezekből a dolgokból is jól látszik, hogy Nikola Tesla olyan ember volt, aki nem haladt a korral, hanem jóval megelőzte azt, víziói gyakorlatilag csak napjainkban kezdenek megvalósulni.  Tesla látnoki gondolkodása továbbra is inspirálja a tudósokat és mérnököket, emlékeztetve minket a végtelen lehetőségekre, amelyek akkor jöhetnek létre, ha a technológiai fejlődés határait feszegetjük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás