promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hozzányúl a kormány a rezsicsökkentéshez? Gulyás Gergely válaszolt
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely szóvivő érintette a rezsicsökkentés kérdését is.

Az orosz-ukrán háború kitörését követően az embereket hirtelen az addiginál jobban elkezdte érdekelni, hogy az energia amit felhasználnak, honnan jön, és miből is tevődik össze az ára. Európa energiaellátottságának egy jelentős része Oroszországból ered, a kontinens gazdasági sikerességének kulcs volt az olcsó orosz energia.

Mióta Vlagyimir Putyin megindította a háborút Ukrajnában, a nyugati tömb országai különböző kereskedelmi szankciókat vezettek be Oroszország ellen.

Elsődleges kérdéssé vált, hogy ez hogy fogja érinteni az energiaimportot, és mennyivel fogja vajon megemelni a rezsiszámlákat.

A kormány akkori közlései alapján az aggodalom nem volt teljesen alaptalan, úgy tűnt, hogy akik "átlag-feletti fogyasztók", azoknak bizony alaposan a zsebükbe kell majd nyúlniuk. Szerencsére az interneten akkoriban keringő képek átverésnek bizonyultak, akkora mértékben azért nem emelkedtek meg a rezsiszámlák, de a háborút követő infláció szintén nem kedvezett a dolognak, a legtöbb ember azért magasabb díjat fizet havonta az energiáért, mint a háború előtt.

Azóta azonban valamelyes konszolidálódott a helyzet, és korrigálódtak az orosz energiaárak. A tegnapi rendkívüli kormányinfón, ami a CSOK Plusz bejelentéséről szólt, a kormány kérdést kapott a gázárakról is. Tavalyhoz képest ugyanis idén 128 forintra csökkent az orosz gáz világpiaci ára, ami jelentősen kisebb összeg, mint az átlag feletti fogyasztók részére fixált 767 forintos köbméterenkénti ár.

Ez még nem jelenti az, hogy az árcsökkentést egyből véghez is lehet vinni, ugyanis a gáztározókat hónapokkal előre szoktál feltölteni, így a pillanatnyi világpiaci ár nem azonnal jelenik meg a konkrét energiaszámlákon. Gulyás Gergely válaszában közölte, hogy idén év végéig, december 31-ig még biztosan meghagyják a korábban megállapított fixált árat az átlag feletti fogyasztók esetében, az esetleges változások majd jövőre léphetnek érvénybe.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás