promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megszűnhetnek a kormányablakok? Magyarországon jövőre bámulatos új rendszer kerül bevezetésre, ez teljesen újraírja a közigazgatást
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Új korszak kezdődik Magyarország történelmében.

A tegnapi nap során jelentős döntést hozott az Országgyűlés: 113 igen, 37 nem és 13 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a jövő év szeptemberében bevezetendő "digitális állampolgárság" koncepcióját.

Hivatalosan a digitális államról és a digitális szolgáltatások nyújtásának egyes szabályairól szól a jogszabály, amely Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez köthető. Jövő év szeptemberében indul az új mobiltelefonos applikáció, amely ingyenesen elérhető lesz mindenki számára, ám használata nem lesz kötelező.

Dömötör Csaba államtitkár a jogszabály vitájában közölte, hogy első körben a születéssel és az autóátírással kapcsolatos ügyeket lehet majd intézni a mobiltelefonon, később viszont jelentősen bővíteni tervezik a szolgáltatások körét, például a költözéssel kapcsolatos ügyek intézése, de a házassággal és a vállalkozással kapcsolatos ügyintézés is lehetséges lesz, de erkölcsi bizonyítványt is be lehet majd szerezni az alkalmazáson keresztül.

A mobilalkalmazás természetesen lehetőséget nyújt majd a személyi azonosításra is, személyi igazolvány helyett. Később szinte bármilyen állam felé rendezendő befizetésre váró díj egy gombnyomással elintézhető lesz, és a hivatalos leveleink is a felületre érkezhetnek, ahogyan a közműszámlák is.

A jogszabály értelmében a keretalkalmazás, ami tartalmazza a digitális személyiadattárca-szolgáltatást, az eAláírás-t és az eAzonosítás-t, 2024 szeptember 1-jén kezdi meg működését, a hozzájárulás alapú adatszolgáltatás 2025 június 1-étől, míg az az ePosta, az eDokumentumkezelés és az eFizetés szolgáltatás 2026 január 1-étől indulhat el, közölte az MTI.

A jogszabály értelmében Magyarországon a világ egyik legmodernebb állampolgár azonosító rendszere lépne életbe, de egyelőre a részvétel opcionális lesz.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás