promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A kormány betiltaná az energiaitalok fogyasztását 18 év alatt, nyakunkon a szigorú törvényjavaslat elfogadása?
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

18 év alatt az alkohol és a cigi mellett ez is tilos lenne, szigorú tiltást helyezett kilátásba a magyar kormány.

Igen komoly témára hívja fel a figyelmet két országgyűlési képviselő, Hollik István és Nacsa Lőrinc. Az üzenetet több platformon keresztül is el szerették volna juttatni minél szélesebb rétegnek és amellett, hogy minisztériumnak is beadtak egy erre irányuló törvényjavaslatot, az érintett korosztályhoz is szólni szerettek volna.

A törvényjavaslat tárgya, hogy 18 év alatti személy esetén ugyanolyan korlátozások vonatkozzanak az energiaitalra, mint amilyenek a cigarettára és az alkoholra. Tehát kiskorúként nem lehetne ilyen koffeintartalmú terméket vásárolni. Ezt azzal indokolták, hogy bár ez jóval elfogadottabb a többi terméknél, ugyanúgy függőséget tud okozni, nem mellesleg rengeteg kárt tud tenni a fiatal szervezetben.

Rengeteg kutatás megállapította, hogy ezek a termékek nem egészségesek, gyakorlatilag minden szintetikus bennük és a koffeintartalmuk is igen magas. Mivel ennek effektíve bódító hatása nincs, így az ember azt hinné, hogy következmények nélkül akármennyit meg lehet inni belőlük, azonban ez tévedés.

Egy felnőtt embernek sem ajánlott napi egynél többet fogyasztani ezekből a termékekből, a gyermekek szervezete azonban ennél jóval érzékenyebb az ilyen agresszív behatásokra.

Több fiatal sajnos már belehalt energiaital túladagolásba, erről konkrét részleteket és eseteket is megtudhattok a videóból.

A két politikus szívén viseli ezt az ügyet, mivel többgyermekes családapaként úgy érzik, hogy ez egy láthatatlan veszély minden gyermekre. Tanárok is megszólaltak az ügyben, akik megerősítették, hogy a gyermekek valóban isznak energiaitalt a szünetekben, valamint iskola előtt is. Az, hogy ilyet árulnak-e az iskolai büfékben jó kérdés, de ez nem derül ki a videóból.

Valószínűleg a javaslat elfogadása esetén ilyen termékek vásárlásánál az eladó ugyanúgy köteles lenne elkérni a vásárló személyi igazolványát, amennyiben pedig nem töltötte be a 18. életévét, akkor megtagadni tőle a vásárlást.

Bár már régóta pedzegetik ezt a lépést, most minisztériumi szintre is eljutott az ötlet, így elképzelhető, hogy megvalósítják. Az, hogy ez hogyan alakítja majd át az energiaitalok piacát egyelőre kérdéses, de ha a gyártók nem szeretnének egy népes vásárlóbázistól elesni, akkor lépniük kell.

Valószínűleg lesz olyan szülő, aki ezután is megveszi ezt a csemegét a gyerekének, azonban azt érdemes figyelembe venni, hogy valóban fokozott óvatosság szükséges a koffein fogyasztásához.

@lorincnacsa Gyermekvédelmi javaslatot tettünk a frakciószövetségünknek: Vizsgálják meg az energiaital vásárlásának és fogyasztásának tiltását 18 éves kor alatt! #nacsalőrinc #hollikistván #politika #magyarpolitika #energiaital #gyermekvédelem eredeti hang - lorincnacsa
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás