promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az energiaitalok fogyasztásáról nagyon fontos dolog derült ki
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az EU egyes országaiban a kiskorúak számára betiltva, bár kutatások szerint nem is annyira káros az energiaital fogyasztás. 

Az iparági beszámolók szerint évről évre rekordokat döntöget mind a hazai, mind a nemzetközi viszonylatban az energiaitalok értékesítése és fogyasztása. Hazánkban nem csak a nagyobb nemzetközi márkák termékei, hanem a magyar cégek gyártmányai is roppant népszerűek. Nem csak nagyobb cégek vannak ráadásul a piacon, lévén még olyan népszerű videós-videójáték tartalmakat készítő influenszerek is, mint Zsozéatya saját energiaitallal rendelkeznek. Ugyan a közvélemény kimondottan álszent módon ördögtől valónak látja az energiaitalok fogyasztását, annak valójában az ésszerű dózis, illetve mértékletesség betartásával pozitív élettani hatásai lehetnek és vannak. Bár szokásos elmondani, hogy ezeknek a termékeknek elsősorban élénkítő ereje van a fogyasztókra, a legtöbben azt hiszik, hogy ez valamilyen adalékanyagnak, például a híres taurinnak köszönhető.

De mi is az a taurin? A taurin egy, a szervezetben természetes formában is megtalálható aminosav. Az energiaitalokban a koffein mellett gyakran előfordul. Bár nem stimuláns, mégis serkentően hat az agyműködésre. Az izomzat számára is több szempontból hasznos. A taurin nem fehérjeépítő aminosav. Alkoholban nem, forró vízben viszont jól oldódik. Epesavak alkotórésze, ezek hidrolízistermékeinek vizsgálatakor fedezték fel 1824-ben. Kezdetben ökörepéből állították elő, mára vegyipari szintézise megoldott.

Az igazi energiát azonban nem más adja, mint az a rengeteg cukor, melyek megtalálhatóak az energiaitalokban. Az emberi szervezet ugyanis a cukor bevitelből tud saját maga számára olyan energiát kitermelni, melyet a mindennapi működéséhez fel tud használni. Azonban itt fontos megjegyezni, hogy az italok túlfogyasztása miatt erősen felborulhat a szervezet háztartása, illetve az egyéb egészségi kockázatakon túl könnyen elhízáshoz vezethet. Ugyan korábban már mi is értekeztük egy brit tanulmány alapján az energiaitalok kockázatáról, ám valós képet nagyon nehezen lehet felfedezni, amely a szív-, és érrendszeri megbetegedéseket kizárólagos összefüggésbe hozhatná ezen élelmiszeripari termékekkel. 

A koffein, mint még fő összetevője az energiaitaloknak napi egy-két doboz elfogyasztása esetén nem jelenthet nagyobb kockázatot, mintha kávét vagy teát fogyasztanánk. Sőt, utóbbi a legerősebb, és legmagasabb koffeintartalmú valójában. Azt pedig sokan nem tudják, hogy még a kakaóban is kimutathatóan magas a koffeintartalom. Ám ezekkel ellentétben csak az energiaitalok megvásárlását tiltja rendelkezés például az Európai Uniós tag Litvániában. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás