promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titokzatos szimbólumok a magyar személyi igazolványon, előtted is rejtve lehetett eddig ez a furcsaság
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Valószínűleg milliószor volt már a kezedben a személyi igazolványod, de fogadjunk, hogy azt, amiről most írok, még te sem vetted észre.

Tehát, vedd újra a kezedbe a személyi igazolványodat (sajnos ez most csak azoknak lesz izgi, akik 2016 után csináltatták) és kezdd el a fény felé forgatni.

Észreveszek valamit? Ha nem, akkor segítünk: észre kell venned rajta egy ló szépen megformált körvonalát, majd még egyét, majd még egyét és így tovább, amíg összesen hét darab lovat össze nem tudsz számolni a kék iraton.

A 2016 előtti személyiken megtalálhatóak lovas utalások, azonban azok korántsem ennyire szembetűnőek.

És azt tudod, hogy mi ezeknek a lovaknak az eredete?

A magyar személyi igazolványon szereplő lovak a magyar történelmi és kulturális hagyományokra utalnak. A lovak mindig is fontos szerepet játszottak Magyarország történelmében, a honfoglalástól kezdve egészen napjainkig. A magyarok híresek lovas hagyományaikról és lovas kultúrájukról, amelyek részei voltak a hadviselésnek, a mezőgazdaságnak és a közlekedésnek.

A lovak szimbolikus jelentőséggel bírnak a magyar kultúrában, és a magyar identitás fontos részét képezik. Az igazolványokon szereplő lovak emlékeztetnek arra, hogy a magyarok büszkék történelmükre és hagyományaikra, valamint az ország vidéki és agrár jellegére.

Fontos megjegyezni, hogy a hivatalos iratok konkrét dizájnja és a szimbólumok használata az igazolványokon az adott ország hatóságainak döntése alapján történik. A lovak választása a magyar személyi igazolványokon a magyar kulturális és történelmi hagyományokat hivatott tükrözni.

Az igazolványon található lovak motívumával kapcsolatos érdekesség, hogy az eredeti tervezetben nem szerepeltek lovak. A tervezett dizájn egy egyszerűbb, absztrakt mintát tartalmazott. Azonban a tervezőcég úgy érezte, hogy ez nem tükrözi eléggé a magyar kulturális és történelmi hagyományokat.

Azóta a lovas dizájn meghatározó jelképe lett a magyar személyi igazolványnak, és valószínűleg több generációnyi magyar állampolgár nő majd fel ezzel az ikonikus motívummal az igazolványán.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás