promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hazánk ikonikus ételét egyre több ország tiltja be, végképp eltűnhet ez a hungarikum finomság a világ étlapjáról
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nemrégiben egy igen előkelő listára került fel nemzetünk egyik prémium hozzávalója, a libamáj.

A nevezetes lista egy olyan összesítő felsorolás volt, melyben az 50 legízletesebb belsőségből készült ételt méltatták, ide került fel 27. helyezettként a magyar hízott libamáj.

Az íze összetéveszthetetlen, aki már egyszer kóstolta, az tudja, hogy orgiai az ízlelőbimbóknak és kellemesen, lágyan eloszlik a szájban a mennyi étek.

A krémességének azonban ára van: a libákat erőszakkal tömik, hogy a májuk egyre nagyobbra és gyorsabban, jobban hízzon, ami több országban kimeríti az állatkínzás fogalmát. Mivel a haladó világban erre már egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az állatjólétre, sok ország jelezte, hogy nem kér a májas finomságokból. Többek között III. Károly brit király is száműzte ezt a királyi palotából. Az Európai Parlamentben is egyre nagyobb hangsúlyt kap a humánus fehérjelőállítás, így ennek a termelése is folyamatos szembeszélben történik, bármikor ellehetetleníthetik az ezzel foglalkozó gazdaságokat.

A magyar piac kicsit specifikus, ugyanis 2013 óta a hízott libamáj hivatalosan is felkerült a Hungarikumok Gyűjteményébe és bár nálunk is szigorúak az állattartási törvények, a kacsa és liba kényszeretetése szabad utat kapott.

Emiatt is lehetséges, hogy a világ legnagyobb exportőrei vagyunk a fenti terméket nézve, a legfontosabb vevőink a franciák, japánok és az izraeliták, azonban a hazai piacra is bőven marad a nemes alapanyagból.

Fejünkben a libamáj szót automatikusan

A libamáj valóban nem olcsó mulatság, 10000 és 20000 Ft/kg közötti áron találtunk belől az interneten, így belátható, hogy az átlagember nem minden nap ezt fogja vacsorázni. Azonban ha egyszer mégis rászánod magad, akkor fenséges fogást tudsz belőle otthon is készíteni, mivel amennyire nemes, annyira egyszerűen feldolgozható alapanyag.

A libamájat sosem vágják fel, mindig egy egész darabot kell megvásárolnod, mivel felvágás után veszít a frissességéből ezáltal az értékéből is. Megoldás lehet, ha például ketten-hárman összedobtok rá, így előételként többetek asztalára is kerülhet.

Ha mégis az egészet megvásároltad, akkor használd is fel, ne fagyaszd le, azzal ugyanis olyan rostszerkezeti változásokat okozol, ami később az íz és az állag rovására megy.

Forrás: penzcentrum.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás