promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
5 általános étel a konyhádból, amit, ha rosszul készítesz elő, azonnali mérgezést okoz
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Több olyan étel van, amit szeretettel fogyasztunk, de ha azt rosszul tesszük mérgezést vagy rosszabbat is okozhatnak.

Cseresznye mag

​A cseresznye közepén lévő kemény mag tele van ciánsavval, más néven cianiddal, amely erősen mérgező. De nem kell megijedni, ha véletlenül lenyel egyet az ember, az ép magok egyszerűen áthaladnak a testünkön, és kijutnak a másik végén. Az márviszonyt fontos, hogy elkerüljük a magok szétrágását é alaposan magvazzuk ki a cseresznyét ,ielőtt beletesszük a pitébe.

Bodza

A magyar emberek oda vannak a bodza szörpért, a bodzateáért, de már lekvárban is kóstoltam, sőt van aki a főzésben is felhasználja. Azonban nem árt tudni, hogy az itthon is nagyon népszerű bodza az a világ egyik legveszélyesebb ételei közé tartozik. A növénynek CSAK a virágát lehet fogyasztani, ugyanis a levele, magja ciánt tartalmaz. Kizárólag akkor lehet fogyasztani a bodzát, ha az megérett, ellenkező esetben hasmenést, görcsöket okozhat.

Ha bodzavirágot gyűjtünk vegyük figyelembe, hogy van rendkívül veszélyes bodza fajta, a gyalogbodza, ami lágy száráról ismerhető fel. Ágai felfelé állnak, a virágok az ágak végén helyezkednek el, a növényben pirosas színt is felfedezhetünk, talán erről lehet leginkább megismerni.

Vörös bab

Vörös bab nem csak bud spencer kedvence, minden háztartásban meg lehet találni. A vörös babot be kell áztatni, és minimum tíz percig kell főzni, különben a babban lévő fitohemagglutinin súlyos mérgezést okozhat.

Sárgabarack mag

Korábbi cikkünkben már részletesen kifejtettük, hogy a sárgabarack magjában lévő fehér mag súlyos mérgezést okozhat, sőt bizonyos mennyiségben akár halálos is lehet. Azért kedvelt ez a kis fehér magocska, mert mandulához hasonló íze van. A barack magja cianogén-glükozidot tartalmaz, ami ciánmérgezést okozhat. Az általános egészségügyi szabályozás szerint 3 mag nem okozhat mérgezést, de ennél több fogyasztása már veszélyes lehet.

Fahéj

Kis mennyiségben ízletes, nagy mennyiségben azonban károsíthatja a májat, sőt növeli  a rák kialakulsásának esélyét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás